Μετά τις περικοπές… τα ΜΑΤ

Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Διεκδικούν να επιστραφούν τα κλεμμένα, γιατί βλέπουν μήνα με το μήνα να μειώνονται οι πενιχρές τους συντάξεις. Έχουν φτάσει πλέον στην εξαθλίωση. «Δεν πάει άλλο» βροντοφωνάζουν. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι όχι μόνο τους κόβει τις συντάξεις αλλά και τους κοροϊδεύει, αφού ισχυρίζεται ότι οι συντάξεις δεν περικόπτονται!

Το ότι η κυβέρνηση θα κατέληγε να κάνει χρήση δακρυγόνων για να αντιμετωπίσει τους συνταξιούχους με τα ΜΑΤ ήταν φυσικό επόμενο. Οι συνταξιούχοι έχουν βγει στους δρόμους και δίνουν το παράδειγμα για αγώνες, δείχνουν το δρόμο των διεκδικήσεων. Και αυτό πρέπει να σταματήσει, να μην επεκταθεί στους εργαζόμενους, που ζουν σε άθλιες συνθήκες και έχουν γονατίσει από τις περικοπές των μισθών τους, από τη βαριά φορολογία, έμμεση και άμεση, και τα χαράτσια, που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει.

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, μετά από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθούν δακρυγόνα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Πρόκειται για μια ενέργεια του πρωθυπουργού, του αρμόδιου υπουργού, για μια εικόνα που θα μπορούσε να αποτυπωθεί με την κλασσική θυμόσοφη λαϊκή φράση: «Σιγά μην έσταξε η ουρά του γαϊδάρου…»!

Η κυβέρνηση έσπευσε να απολογηθεί. Η αστική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα αστικά ΜΜΕ, τα φιλικά προς αυτήν, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα. «Υπερασπίστηκαν» τους συνταξιούχους την ίδια στιγμή που καταγγέλλανε την κυβέρνηση που κατέφευγε στη χρήση δακρυγόνων.

Προφανώς η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να εντάξει τα γεγονότα στην τακτική της για να εκμεταλλευτεί τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών. Την ίδια στιγμή σπεύδει να γελοιοποιήσει την κυβέρνηση, ως αριστερή κυβέρνηση, που χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ για να σταματήσει την κινητοποίηση των συνταξιούχων και τα δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

Φυσικά νομίζει ότι οι συνταξιούχοι έχουν ξεχάσει «την περπατησιά» της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποιούσε τις ίδιες αυταρχικές μεθόδους, τα ίδια τα ΜΑΤ, και έφτανε μέχρι τις επιστρατεύσεις των εργαζομένων, όταν κινητοποιούνταν και διεκδικούσαν τα δίκαια αιτήματά τους.

Νομίζει ότι οι συνταξιούχοι και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ξεχάσει ότι από κοινού Νέα Δημοκρατία, κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ψήφιζαν το τρίτο μνημόνιο και επομένως οι περικοπές μισθών και συντάξεων είναι και δικό της έργο.

Νομίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν κατανοούν ότι η εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών φέρνουν και τις αντίστοιχες πολιτικές καταστολής. Φέρνουν αυταρχικές πολιτικές. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» μνημόνιο. Υπάρχει μόνο μνημόνιο, που η εφαρμογή του θα φέρει και την πολιτική της καταστολής.

Άλλωστε πολύ πρόσφατα, μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ εξάγγειλε ότι, όταν θα έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, θα επικρατεί «ο νόμος και η τάξη».

Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο νόμος και η τάξη δεν αφορά στη δράση των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων», όπως αρέσκεται να τους κατονομάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά απευθύνεται και εφαρμόζεται για τους αγώνες των εργαζομένων.

Σ’ αυτό το «τρυπάκι» της τακτικής της Νέας Δημοκρατίας οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν μέσα. Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία υπηρετούν την ίδια πολιτική. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους βάλουν απέναντι και τους δύο. Και όχι μόνο αυτούς τους δύο αλλά και όλη την αστική αντιπολίτευση.

Μόνο για να «πιάσουν τόπο» οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και όλων των άλλων εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν την πολιτική της κυβέρνησης και να μην πέφτουν στις παγίδες της τακτικής της αστικής αντιπολίτευσης, για να μην πηγαίνουν από τη «Σκύλλα στη Χάρυβδη» χρειάζονται και πυξίδα. Προσανατολισμό. Διαφορετικά οι αγώνες των εργαζομένων θα γίνουν πεδίο εκμετάλλευσης και διευκόλυνσης για την επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τώρα παρά ποτέ, που βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές εξελίξεις, τώρα που έχει αποκαλυφθεί σε όλο της το εύρος η αστική πολιτική για το φόρτωμα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, τώρα που γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό το πολιτικό παιχνίδι που παίζουν από κοινού Νέα Δημοκρατία και κυβέρνηση, η ίδια υποκρισία και τα ίδια ψέματα, τώρα χρειάζεται άμεσα και η κατάθεση μιας πρότασης εξόδου από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία, που θα αφορά στα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων και στη δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας.

Και αυτό είναι το άμεσο έργο του ΚΚΕ.

COMMENTS