Δήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κύπρου από 47 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ, για ενημέρωση των αναγνωστών μας, τη δήλωση αλληλεγγύης, που έχουν συνυπογράψει 47 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που συμμετείχαν στην πρόσφατη 18η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ.


«Η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου θα είναι ορόσημο ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα»

 • Υπογραμμίζουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα ξένων επεμβάσεων και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Τον Ιούλιο του 1974, η Ελληνική χούντα και η φασιστική οργάνωση ΕΟΚΑ Β οργάνωσαν πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
 • Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να υλοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Κύπρο, εισβάλλοντας παράνομα στο νησί, τμήμα του οποίο παραμένει μέχρι σήμερα υπό κατοχή γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
 • Υπενθυμίζουμε ότι το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής ήταν σχεδιασμένο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με στόχο να διαιρεθεί η Κύπρος και να επιβληθεί η ένωση ενός μέρους με την Ελλάδα και του άλλου με την Τουρκία, δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
 • Τονίζουμε ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η διαιώνιση της διαίρεσης του λαού της Κύπρου και ο παράνομος μαζικός εποικισμός των κατεχόμενων εδαφών για να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού, αποτελούν άλλη μία έκφραση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στον κόσμο.
 • Επαναλαμβάνουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι στην ουσία του ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που έχει επίσης και εσωτερική πτυχή, αυτήν της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, την Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή.
 • Αναγνωρίζουμε ότι οι γενικευμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εκφράζονται μέσα από διάφορα ιδεολογήματα σχετικά με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος που εμείς απορρίπτουμε όπως, μεταξύ άλλων, την παρουσία του ΝΑΤΟ και την υποθήκευση του μέλλοντος της Κύπρου μέσα από ένα άλλο Μνημόνιο στο ΔΝΤ και στην ΕΕ.
 • Τονίζουμε ότι το στάτους κβο παγιώνει τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες και τους στόχους της Τουρκίας κατά της Κύπρου και δεν αποτρέπει τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ, όπως είναι η διατήρηση του γεωστρατηγικού και στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής μας. Αντίθετα, τονίζουμε ότι,η συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου είναι ο μόνος τρόπος για να επανενωθεί ο λαός και η χώρα μας, παρέχοντας έτσι το έναυσμα για την ανάπτυξη κοινών ταξικών αγώνων και για το μελλοντικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
 • Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή.
 • Υπογραμμίζουμε ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής λύσης που διεξάγονται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση της ειρήνης στο νησί, αξιοποιώντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ τους Χριστόφια-Ταλάτ, μπορούν να διευκολύνουν λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
 • Αναγνωρίζουμε ότι η μετακίνηση της Τουρκίας από τη μακροχρόνια αδιαλλαξία της, που έχει εμποδίσει την οποιαδήποτε έμπρακτη πρόοδο τα τελευταία 42 χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν την παρούσα Δήλωση:

 • Καταδικάζουν την αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας που διαιωνίζει το Κυπριακό πρόβλημα και παγιώνει τα διαιρετικά τετελεσμένα επί του εδάφους.
 • Διακηρύσσουν ότι η ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα στη συνεχιζόμενη παρανομία που συντελείται στην Κύπρο, είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί αμέσως.
 • Απαιτούν τη λύση του Κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, να προνοεί την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα ενιαίο κράτος σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μια και μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια με το δέοντα σεβασμό προς την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 • Απαιτούν την άμεση απόσυρση του τουρκικού στρατού, την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων και οποιωνδήποτε επεμβατικών δικαιωμάτων. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η μόνιμη ειρήνη μπορεί να επιδιωχθεί, η οποία θα επιτρέψει πράγματι την επανένωση, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
 • Ζητούν την άμεση εξακρίβωση της τύχης των πέραν των 1,500 εναπομεινάντων αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.
 • Καλεί τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, να τερματίσει τις διαιρετικές πολιτικές της επί του εδάφους και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
 • Εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πρόσφατες δηλώσεις της ΕΕ που φανερώνουν την προθυμία της να διευκολύνει κατά τρόπο υπερβολικό και υποκριτικό τα αιτήματα της Τουρκίας για την ελευθεροποίηση των θεωρήσεων έναντι της ΕΕ υπό το φως της μεταναστευτικής κρίσης, παρά τη διακηρυγμένη απροθυμία της να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει τις σχετικές υποχρεώσεις.
 • Εκφράζουν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

1.Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής

2.Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

3.Κόμμα Εργατών Βελγίου

4.Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

5.Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία)

6.Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

7.Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

8.Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

9.Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

10.Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας

11.Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

12.Προοδευτικό Κόμμα του Λαού της Γκαϊάνας

13.Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

14.Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

15.Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

16.Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

17.Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

18.Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

19.Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

20.Κόμμα Τουντέχ του Ιράν

21.Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

22.Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

23.Κομμουνιστικό Κόμμα Ισημερινού

24.Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

25.Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

26.Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

27.Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

28.ΑΚΕΛ, Κύπρος

29.Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

30.Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

31.Κόμμα Εργατών Μπαγκλαντές

32.Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό)

33.Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

34.Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

35.Κόμμα Ούγγρων Εργατών

36.Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

37.Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

38.Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού

39.Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης

40.Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

41.Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

42.Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

43.Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκας

44.Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία

45.Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας

46.Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΡΚΡ 1930)

47.Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής

Πηγή: https://www.akel.org.cy/2016/11/05/dilosi-allileggyis

COMMENTS