Η κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη – Ερόγλου (2014)

anastasiadiserogloyΑναδημοσιεύουμε την κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη Ερόγλου του 2014 με βάση την οποία γινόταν η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η διακήρυξη, στο σημείο 3, δεσμεύεται ότι «η λύση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου». Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η αναφορά στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου δίνει τη δυνατότητα να υπερκεραστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ίδια διακήρυξη, ενώ γίνεται λόγος ότι: η Κύπρος «θα έχει μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μία και μόνη κυριαρχία», ότι: «θα υπάρχει μία και μόνη ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία», στη συνέχεια προβλέπει την ύπαρξη δύο «συνιστωσών πολιτειών» στο πλαίσιο της ομοσπονδίας. Ο όρος «συνιστώσα πολιτεία» είναι εκ των πραγμάτων ασαφής και το περιεχόμενό του καθορίζεται από τις εξουσίες που θα ανατεθούν στη συνιστώσα πολιτεία, οι οποίες πρέπει να προσδιοριστούν. Από τη στιγμή που θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «το κατάλοιπο τη εξουσίας» θα ασκείται αποκλειστικά από τις δύο συνιστώσες πολιτείες: «Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και αμετακλήτως όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρέμβαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Δεν είμαστε σε θέση να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας για το τι είδους αρμοδιότητες θα αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι οποίες θα κατοχυρωθούν και συνταγματικά, ούτε και για τις εξουσίες που θα ανατεθούν στις συνιστώσες πολιτείες και που θα τις ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα. Άλλωστε αυτά τα ζητήματα θα κριθούν στις συνομιλίες που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή στην Ελβετία μαζί με το εδαφικό. Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο οι τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί μη επιστροφής της Μόρφου ασφαλώς και δυσκολεύουν τη λύση του εδαφικού, όπως επίσης και η επιμονή της Τουρκίας στις εγγυήτριες δυνάμεις. Δημοσιεύουμε αυτήν τη διακήρυξη, γιατί ως ντοκουμέντο περιλαμβάνεται στις «Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου» και γιατί δίνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ως προς τη λύση του Κυπριακού ζητήματος. Παραπέρα θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα το ΑΚΕΛ έκανε λόγο ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις συμφωνίες Χριστόφια – Ταλάτ. Σε κάθε περίπτωση, ξεκινώντας από το 1977, που έγινε η συμφωνία Μακάριου – Ντεκτάς, ακολούθησαν μια σειρά από συμφωνίες, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.


Κοινή Διακήρυξη

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

  1. Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Οι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι η λύση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, πρωτίστως όμως θα είναι επωφελείς για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και τη διακριτή ταυτότητα και ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που να εστιάζουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Όλα τα άλυτα θεμελιώδη θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
  3. Η λύση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μία και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών με δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η οποία εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Θα υπάρχει μία και μόνη ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της Ενωμένης Κύπρου.
    Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα τα οποία είναι καθαρώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα ανατεθούν από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και αμετακλήτως όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρέμβαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών στο πεδίο αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα παρεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους εντός των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα παραπάνω θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν θα δύναται οποιαδήποτε από τις πλευρές να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.
  4. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά την έγκριση της σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες ισότιμου καθεστώτος. Η διζωνική δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον υπέρτατο νόμο της χώρας και θα δεσμεύει όλες τις ομοσπονδιακές αρχές και τις συνιστώσες πολιτείες. Ένωση εν όλω ή εν μέρει με οποιανδήποτε άλλη χώρα ή οποιανδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται.
  5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.
  6. Οι διορισμένοι αντιπρόσωποι είναι πλήρως εξουσιοδοτημένοι να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και θα πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία όταν κρίνεται αναγκαίο. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο. Διατηρούν την τελική εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.
  7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν παιχνίδια επίρριψης ευθυνών ή οποιαδήποτε δημόσια αρνητικά σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Δεσμεύονται επίσης στις προσπάθειες εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα δώσουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

 

COMMENTS