Σταθερότητα στην υποτέλεια και την εξάρτηση

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα απέδειξε για άλλη μια φορά το βαθμό υποτέλειας και εξάρτησης της χώρας μας από «τη μεγάλη και φίλη χώρα», τις ΗΠΑ. Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν μέχρι και τον Ελύτη για να παρακαλέσουν το Μπαράκ Ομπάμα «να μη λησμονάει τη χώρα μας»!…

Και πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα με τις χθεσινές του τοποθετήσεις απέδειξε ότι όχι μόνο δε λησμονάει τη χώρα μας, αλλά έχει ως στόχο να την εμπλέξει πιο βαθιά και πιο ουσιαστικά στα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Και σ’ αυτήν την προοπτική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία συμφώνησαν προβάλλοντας, ωστόσο, ως προνόμιο απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ την περίφημη σταθερότητα της χώρας μας και, ταυτόχρονα, ζητώντας τη «βοήθεια» των ΗΠΑ να συμβάλει στη διευθέτηση του χρέους, στην επίλυση του Κυπριακού και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, την ώρα που αυτή παραβίαζε του FIR των Αθηνών με ένα δικό της στρατιωτικό αεροπλάνο, το οποίο πέταξε πάνω από τη νησίδα Παναγιά.

Παρ’ όλα αυτά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας δεν εξασφάλισε τίποτα χειροπιαστό από τη πλευρά του Προέδρου της «μεγάλης και φίλης χώρας», αφού ο Μπαράκ Ομπάμα, επί της ουσίας, δεν προσέφερε και τίποτα. Έτσι μένει παντελώς εκτεθειμένη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που έκαναν στο να παραπλανήσουν τον Ελληνικό λαό για την πολιτική των ΗΠΑ που εφαρμόζει, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, παρά τις πολιτικές τους γονυκλισίες απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα.

Η προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής που εφάρμοσε ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, εκ μέρους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, έφτασε σε σημείο γελοιότητας, αφού είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα οι κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να τις αξιοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ και να αναρριχηθεί στην προεδρία των ΗΠΑ, παραπέρα, στα λεγόμενα «εθνικά μας θέματα» η στάση των ΗΠΑ δεν έκαμψε την Τουρκική επιθετικότητα, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, πολύ περισσότερο επιτάχυνε τη «λύση» του Κυπριακού ζητήματος σε μια συνομοσπονδιακή μορφή, η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε τριζωνική συνομοσπονδία.

Εκεί, βέβαια, που η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας «έπαιξαν τα ρέστα τους» ήταν οι θριαμβικοί έπαινοι για τον ίδιο το Μπαράκ Ομπάμα, όταν ισχυρίστηκαν δουλοπρεπώς, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε το «πρόσωπο» των ΗΠΑ διεθνώς.

Φαίνεται ότι η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου έχουν φτάσει στα έσχατα όρια της υποτέλειας, που αποσιωπούν συνειδητά το ποιοι ευθύνονται για το άνοιγμα των πολέμων στην περιοχή μας. Σα να μην ήταν οι ΗΠΑ που προχώρησαν σε πολεμικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στη Συρία, που θέλουν να επιβάλουν την επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή , σα να μην ήταν οι ΗΠΑ που δημιούργησαν τον ΙΣΙΣ, σα να μην είναι οι ΗΠΑ, που επεξεργάστηκαν το σχέδιο Ανάν και που τώρα πιέζουν σε μια διχοτομική λύση στο Κυπριακό, πάλι πάνω σ’ ένα σχέδιο τύπου Ανάν, σα να μην είναι οι ΗΠΑ που δημιουργούν ένα τεράστιο μέτωπο στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των οποίων εμπλέκεται και η χώρα μας, που επιμένουν στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και η χώρα μας παίρνει μέρος σ’ αυτές, παρά τις οικονομικές συνέπειες που υφίσταται.

Οι αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στο «καλός κ’ αγαθός» και στη χώρα που «γέννησε τη Δημοκρατία», που δημιούργησε «τα ιδανικά» με βάση τα οποία, υποτίθεται, διαπαιδαγωγήθηκε ο Αμερικανικός λαός, δε μπόρεσαν να κρύψουν τον πραγματικό στόχο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα. Και αυτός δεν είναι άλλος από το πως θα εξυπηρετηθούν, κατά τον καλύτερο τρόπο, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, με την απαραίτητη συνδρομή της χώρας μας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μιας περιοχής με πολύ μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ.

Έτσι η αστική τάξη της χώρας μας «πουλάει» σταθερότητα και οι ΗΠΑ σε ανταπόδοση ψελλίζει ορισμένες κουβέντες για τη λιτότητα, που δεν οδηγεί στην ανάπτυξη, και για τη διευθέτηση του χρέους της χώρας μας.

Μόνο που όλη αυτή η φιλολογία περί λιτότητας είναι στον αέρα στην κυριολεξία, γιατί και ο Μπαράκ Ομπάμα λιτότητα εφάρμοσε στις ΗΠΑ, για αυτό οξύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα του, όσο δε για το χρέος η όποια διευθέτηση τελεί κάτω από το επίπεδο των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γερμανία. Και ως συνήθως μια ιμπεριαλιστική δύναμη, όπως είναι οι ΗΠΑ, δεν πρόκειται να «τσακωθεί» με μια άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, όπως είναι η Γερμανία, για λογαριασμό της χώρας μας. Δεν έγινε μέχρι τώρα και δεν πρόκειται να γίνει και με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο. Πολύ περισσότερο που η ηγεσία της Γερμανίας έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί γύρω απ’ αυτό το θέμα. Αρνητικά φυσικά.

Σε τελική ανάλυση η επίσκεψη το Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια επίσκεψη που αποσκοπούσε στο να προωθήσει ουσιαστικά τα γεωστρατηγικά και μόνο συμφέροντα των ΗΠΑ. Απέφυγε επιμελώς ο Μπαράκ Ομπάμα να τοποθετηθεί σε ζητήματα που αφορούν άμεσα τη χώρα μας, όπως η Συνθήκη της Λοζάνης, η επιθετικότητα της Τουρκίας, παραπέρα ήταν μια ευκαιρία γι’ αυτόν να εξωραΐσει την πολιτική του και το ίδιο το πρόσωπό του, αφού εισέπραξε επισήμως αλλά και από τα αστικά ΜΜΕ ότι «ως προσωπικότητα ακτινοβολεί» και θα εξακολουθεί να ακτινοβολεί και μετά την αποχώρησή του!

COMMENTS