Φασιστικές προβοκάτσιες στη Χίο

chios

Όλα σχεδόν τα αστικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τα γεγονότα στον καταυλισμό των προσφύγων στη Σούδα της Χίου. Κατά την πάγια τακτική τους προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τους πρόσφυγες, χωρίς ουσιαστικά να κάνουν καμία αναφορά στο πως πραγματικά εξελίχτηκαν αυτά τα γεγονότα και στις φασιστικές προβοκάτσιες που προηγήθηκαν.

Το κύριο που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι ότι τα αστικά ΜΜΕ προσπαθούν, πατώντας πάνω σε υπαρκτές καταστάσεις, τις άθλιες συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες, τις καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα όσα περιορισμένα έχουν υποσχεθεί και δεν τα τηρούν, το ρόλο των διάφορων ΜΚΟ, την έλλειψη επαρκών και κατάλληλων χώρων φιλοξενίας, να συγκαλύψουν τη δράση των φασιστοειδών ενάντια στους μετανάστες στο πνεύμα του «αποχριστιανισμού» και της καλλιέργειας εχθρότητας ενάντια στο «μουσουλμανισμό».

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι βαρύτατες. Η κυβέρνηση «κρεμάστηκε» πάνω σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρακτικά εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Από τη μια μεριά μπορεί να δέχεται τα υποκριτικά συγχαρητήρια του Μπαράκ Ομπάμα για το προσφυγικό, από την άλλη, όμως, προσδεμένη και παραδομένη στους ισχυρούς εταίρους έχει δεμένα τα χέρια για να αντιμετωπίσει ακόμη και τις φασιστικές προβοκάτσιες.

Προς ενημέρωση των αναγνωστών μας αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ και εκτεταμένο τμήμα από το σχετικό ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας news247


Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ

“Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τη χθεσινή οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα.

Ύστερα από την πρώτη επίθεση ακροδεξιών με πέτρες, ακολούθησε απάντηση και συμπλοκές με ζημιές στη γύρω περιοχή, ενώ υπήρξε και εισβολή των ΜΑΤ στον καταυλισμό. Από τις συμπλοκές υπήρξαν τραυματισμοί και προσαγωγές προσφύγων.

Αποτελεί ερώτημα το γιατί οι δυνάμεις καταστολής δεν σταμάτησαν τους φασίστες.

Τα νέα επεισόδια αποκαλύπτουν και πάλι τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, που με την πολιτική της κρατά εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους στο νησί και τη χώρα, σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

Ευθύνες, που προκύπτουν από τις επίσημες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και την Τουρκία.

Είναι τυχαίο που τα επεισόδια εξελίχτηκαν μόλις μια μέρα μετά την άφιξη των υπόδικων Χρυσαυγιτών, Κασιδιάρη και Λαγού, στο νησί;

Τέτοιες ενέργειες, είναι βούτυρο στο ψωμί της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, που εκμεταλλεύονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων – πρόσφυγες – για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό μας, για να κρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους. Δηλαδή, το σύστημα που υπηρετεί με συνέπεια και η ελληνική κυβέρνηση της “αριστεράς”. Η κυβέρνηση καλεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καλεί το μακελάρη Ομπάμα, πανηγυρίζει ότι όλοι αυτοί θα μας προστατέψουν. Βάζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ορατό το ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένο πολέμου.

Μπροστά στη σημερινή συγκέντρωση στις 5:30 στο Πανεπιστήμιο (οδός Μιχάλων) για την επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, καλούμε το λαό σε μαζική συμμετοχή και καταδίκη των φασιστικών ενεργειών. Να απαιτήσουμε:

– Άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα.

– Ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενία για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθούν νέα.

– Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και ευθύνη του Δήμου.

– Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Απεγκλωβισμός από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ”.


Ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα news247

Σπέρνουν το μίσος στη Χίο. Φωνές ακόμη και για θαλάσσιο φραγμό

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αδυναμία της πολιτείας να επέμβει, ακροδεξιές και νεοφασιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να καπηλευτούν την ανησυχία των κατοίκων και μια Χίος που “βράζει”. Ποιοι είναι οι υποκινητές των επεισοδίων. Οι καταγγελίες για προβοκάτσια και μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί για όσους ζουν στις δομές φιλοξενίας και όχι μόνο (Vids)

Χρήστος Δεμέτης

Νοέμβριος 18 2016 13:18

“Και Άγιος να έμπαινε εκεί μέσα θα γινόταν διάβολος”, καταγγέλλει ο δημοσιογράφος, διευθυντής του astraparis.gr, Γιάννης Στεβής, μιλώντας στο NEWS 247. Ο κ. Στεβής που ζει και εργάζεται στη Χίο, δίνει τη δική του οπτική για όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο νησί, αναδεικνύοντας τις ελλιπείς συνθήκες υποδομών και διαβίωσης στη δομή της Σούδας αλλά και την προσπάθεια ακροδεξιών στοιχείων να καπηλευτούν την ανησυχία των πολιτών, δρώντας στο περιθώριο της πολιτειακής απραξίας.

Πριν τρεις μέρες άλλωστε (15/11) πραγματοποιήθηκε ομιλία σε ξενοδοχείο του νησιού από τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Γιάννη Λαγό, λίγο πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια. Οι ίδιοι, προχθές (16/11) βρέθηκαν για ομιλίες και στη Λέσβο.

Όπως μας λέει ο κ. Στεβής, οι βουλευτές της Χ.Α. “έκαναν την Τρίτη μια συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο και άφησαν τους συναδέλφους δημοσιογράφους να φωτογραφίσουν μόνο τους ομιλητές. Προσωπικά δεν δέχομαι τέτοιου είδους υποδείξεις από κανέναν, πόσω μάλλον από τη Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα υπήρξε συγκέντρωση από διάφορους φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Χίο και προσπάθησαν να κινηθούν με πορεία προς το ξενοδοχείο, η οποία απετράπη από την αστυνομία που είχε κλείσει τον δρόμο”.

Πώς ξεκίνησε το χάος της Τετάρτης

“Την Τετάρτη είχαμε τα γνωστά επεισόδια με χρήση βεγγαλικών και με επιθέσεις στον καταυλισμό με πέτρες και σιδερολοστούς”, συνεχίζει ο κ. Στεβής που κατέγραψε τα γεγονότα για το site Αστραπαρής.

Οι άνδρες της αστυνομίας τους έβλεπαν οπλισμένους με σιδερολοστούς και δεν έκαναν τίποτα

“Πριν γίνει η καταγγελία από το ΚΚΕ για επίθεση ακροδεξιών στη Σούδα, υπήρξαν σχετικές πληροφορίες που είχαν έρθει σε εμάς. Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν πως έγιναν προκλήσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών από αγνώστους και ότι τους πέταγαν πέτρες. Στη συνέχεια οι μετανάστες έσπασαν ένα κατάστημα, πήραν βεγγαλικά και έγινε χρήση βεγγαλικών σε μια παρακείμενη πλατεία και μέσα από τον καταυλισμό και τους γύρω χώρους. Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση ακροδεξιών που βρέθηκαν στον δρόμο με ρόπαλα. Να διευκρινίσω πως δεν αναφέρομαι στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν μια δικαιολογημένη ανησυχία. Αναφέρομαι σε ακροδεξιούς οι οποίοι κινητοποιήθηκαν από διάφορα σημεία της πόλης και ευρίσκονταν εκεί, κατά πληροφορίες δίπλα στις δυνάμεις της αστυνομίας. Οι άνδρες της αστυνομίας τους έβλεπαν οπλισμένους με σιδερολοστούς και δεν έκαναν τίποτα. Αυτά αναφέρονται από συναδέλφους δημοσιογράφους και μάρτυρες που ήταν στο σημείο”.

Ο κ. Στεβής μας επιβεβαιώνει ξεκάθαρα πως την Τετάρτη, λίγο μετά τις ταραχές στην πόλη, υπήρξε τυφλή επίθεση ακροδεξιών στη Σούδα. “Επιτέθηκαν από χώρο που είναι πάνω από τον καταυλισμό, ρίχνοντας πέτρες κάθε μεγέθους. Έσπασαν στέγες οικίσκων που είναι πλαστικοί και τρύπησαν στέγες”.

Μολότοφ και τυφλή βία την Πέμπτη

Φτάνοντας στα επεισόδια της Πέμπτης, γίνεται λόγος για φλεγόμενα αντικείμενα, πιθανότατα βόμβες μολότοφ. “Υπήρξαν φλεγόμενα αντικείμενα και γινόταν ρίψη για αρκετή ώρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά έπαθαν ζημιές τρεις σκηνές. Επίσης, περί τους 150 πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν από τον καταυλισμό με τις κουβέρτες τους και κατευθύνθηκαν στον χώρο της ιχθυόσκαλας για μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού εκεί στρατοπεδεύουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ”.

“Αργότερα και ενώ ολοκληρωνόταν η πορεία για τη 17 Νοεμβρίου και κινήθηκε προς τον καταυλισμό, έγινε νέα επίθεση επί της οδού Καλουτά που είναι δίπλα στη δομή, παρουσία των αστυνομικών, όταν ακροδεξιοί χτύπησαν έναν άνδρα και μία γυναίκα, των οποίων τα ονόματα γνωρίζω αλλά δεν θα ήθελα να τα αναφέρω. Η αστυνομία ήταν παρούσα. Ουσιαστικά, τα θύματα τα πήραν άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά, μέσα από τα χέρια των ακροδεξιών. Τον άνδρα ειδικά τον είχαν χτυπήσει πάρα πολύ, τον κλωτσούσαν παντού”.

“Η επίθεση έγινε πολύ αιφνίδια και στο σκοτάδι, ο άνδρας δεν μπόρεσε να μου πει πως αναγνώρισε κάποιον”, αναφέρει ο δημοσιογράφος του astraparis.gr.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στον καταυλισμό της Σούδας, μας λέει:

“Η κατάσταση έχει ενταθεί μετά τα τελευταία γεγονότα. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και κυρίως για αυτούς που ζουν σε μικρές σκηνές εκτός καταυλισμού, γιατί δεν χωρούν εντός του. Φανταστείτε πώς είναι τα πράγματα τώρα τον χειμώνα. Εκτός από τους οικίσκους που έχει στήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, υπάρχουν και εκδρομικές σκηνές εκτός που ζουν μετανάστες. Αλλά και εντός, είναι ελλιπείς οι παροχές. Και Άγιος να είσαι όταν θα μπεις εκεί μέσα θα γίνεις διάβολος. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν σε έναν χώρο που θα εξασφαλίζει στοιχειωδώς κάποιες συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Μιλάμε για τα στοιχειώδη. Δεν γίνεται να είσαι πάνω στο κύμα τον χειμώνα. Δεν μπορείς να ζεις χωρίς καλές συνθήκες υγιεινής. Υπάρχουν δομές φιλοξενίας που είναι υπερφοτωμένες, οι υφιστάμενες δομές δεν χωράνε τον κόσμο, μιλώντας για τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι τώρα στη Σούδα. Επίσης να τονίσουμε πως αυτές οι δομές δεν κατασκευάστηκαν για τέτοιες συνθήκες. Κατασκευάστηκαν και οι δύο δομές, σε Σούδα και ΒΙΑΛ για να δέχονται ανθρώπους για δυο τρεις μέρες, όχι για επτά μήνες. Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι μένουν σε άθλιες συνθήκες που γεννούν εκρηκτικές καταστάσεις”.

Οι επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες έγιναν από συγκεκριμένα σημεία, πάνω από τρεις φορές. Έγινε μια, έγινε δύο, έγινε τρεις, δεν τους έβλεπαν;

Ο κ. Στεβής διευκρινίζει πως κατανοεί την ανησυχία των περιοίκων. “Φυσικά και οι περίοικοι και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τα δίκια τους. Κακά τα ψέματα, όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν έχουν τις ίδιες αρχές. Υπάρχουν από μωρομάνες και οικογένειες μέχρι άτομα 18 και 20 ετών που το αίμα τους βράζει. Όμως, όλα αυτά που δημιουργούνται είναι και σε βάρος όσων εκφράζουν μια παραβατική συμπεριφορά λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν εδώ, αλλά και σε βάρος των οικογενειών των προσφύγων, αλλά και των ντόπιων. Το κακό είναι πως όταν υπάρχει ένα κενό, αυτό το κενό θα καλυφθεί από κάποιους. Εν προκειμένω “καλύπτεται” από τη Χρυσή Αυγή, από ακροδεξιά στοιχεία και άλλους που έχουν συντηρητικές αντιλήψεις. Όταν η πολιτεία απουσιάζει, κάποιοι μπαίνουν και το εκμεταλλεύονται”.

Σημειώνεται πως ο καταυλισμός της Σούδας δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από το καλοκαίρι η Υ.Α. έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ που βοηθούν εκεί, μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι πόροι είναι περιορισμένοι.

“Ο καταυλισμός ελέγχεται από την Υ.Α. του ΟΗΕ και τον Δήμο Χίου, με την Ύπατη Αρμοστεία να παρέχει κάποιες υπηρεσίες με τη συνεργασία ΜΚΟ. Και στη ΒΙΑΛ και στη Σούδα όμως που είναι σε κρατική δικαιοδοσία, οι παροχές είναι ελλιπείς. Από εκεί και πέρα η απουσία του κράτους φαίνεται στο πώς δρα η αστυνομία. Οι επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες έγιναν από συγκεκριμένα σημεία, πάνω από τρεις φορές. Έγινε μια, έγινε δύο, έγινε τρεις, δεν τους έβλεπαν; Γιατί δεν υπήρξε επέμβαση”.

“Η Χίος δεν είχε ρατσιστικά φαινόμενα από τότε που άρχισαν να έρχονται οι πρόσφυγες με το μεγάλο ρεύμα ροών. Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας άρχισαν από τον Απρίλιο, καθώς παραμένουν διαρκώς όλο και περισσότεροι στο νησί και για περισσότερο χρόνο. Συνάμα έχουν πάρει το πάνω χέρι στην τοπική πολιτική ζωή, δυνάμεις που είναι πλέον συντηρητικές, έως ακροδεξιές και ρατσιστικές. Δυνάμεις που είναι εν τέλει επικίνδυνες γιατί όταν βγαίνει παράγοντας και λέει “να κάνουμε αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα”, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας, πέραν του απάνθρωπου του όλου πράγματος. Είναι σαν να καλεί να πνιγούν άνθρωποι, η Ελλάδα δεν νοείται να κάνει κάτι τέτοιο”.

Η ακτιβίστρια Gabrielle Tan του action from switzerland, καταγγέλλει και εκείνη από τη δική της μεριά πως τα επεισόδια της Τετάρτης ξεκίνησαν από προκλήσεις ακροδεξιών στη Σούδα. “Περίπου 60 φασίστες έριξαν βεγγαλικά και πέτρες τρομάζοντας τους μετανάστες”, καταγράφει η ίδια. “Έγινε επέμβαση της αστυνομίας και προσήγαγαν 50 μετανάστες και 2 εθελοντές. Ακολούθησαν ακόμη τρεις προσαγωγές εθελοντών”, σημειώνει για όσα ακολούθησαν των επεισοδίων που γενικεύτηκαν στην πόλη. Δεν υπήρξε προσαγωγή ή σύλληψη ακροδεξιού.

COMMENTS