Χάρτες για το εδαφικό της Κύπρου από το 1950

map1

Παρουσιάζουμε τους χάρτες που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί για το εδαφικό ζήτημα της Κύπρου. Όπως θα παρατηρήσει κανείς από τον πρώτο χάρτη που κατατέθηκε από το 1950 σε σύγκριση με το χάρτη μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο οι διαφορές είναι σημαντικές με την προέλαση των Τουρκικών στρατευμάτων μέχρι την Πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία και τη γύρω περιοχή.

map2map3

Ο χάρτης που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

map4

Οι Financial Times παρουσίασαν δύο σενάρια που είναι υπό συζήτηση στο Μοντ Πελεράν: Το πρώτο σενάριο προβλέπει την επιστροφή της περιοχής της Καρπασίας και μέρους της Μόρφου.

 map5

Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται οι δύο περιοχές της Μόρφου και της Καρπασίας να λειτουργούν κάτω από την κυβέρνηση της Ομοσπονδίας (στην πραγματικότητα της Συνομοσπονδίας) εν είδει   καντονίων. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Κύπρος θα είναι μια τριζωνική Συνομοσπονδία. Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι για τις μόνες περιοχές για τις οποίες δε γίνεται κανένας λόγος αφορούν στις περιοχές που κατέχουν οι Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια. Αυτές είναι τα μόνα σταθερά σημεία στον οποιονδήποτε χάρτη έχει κατατεθεί μέχρι τώρα.map6

COMMENTS