Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

Οι μεγάλες δυσκολίες απαιτούν και μεγάλες προσπάθειες

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με το τέλος της συνάντησης με την Πρέσβειρα της Αμερικής H.E. Mrs. Kathleen Ann Doherty

Είχαμε μια συνάντηση με την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο η οποία είχε καθοριστεί πριν από περίπου δέκα μέρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά από το βήμα προς τα πίσω που έγινε στο Μόντ Πελεράντ. Η άποψη του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουμε την ελπίδα μας για το πισωγύρισμα το οποίο έχει προκύψει. Αντιθέτως πρέπει να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια, οργανωμένα, συλλογικά, βασισμένοι στις συμφωνημένες αρχές. Σε μια προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια τα οποία υπάρχουν. Αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει στην Κύπρο, να μας ενημερώσει. Ως ΑΚΕΛ έχουμε έντονη την επιθυμία να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις τέτοιες που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνω, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουμε μπροστά στη συζήτηση των θεμάτων των οποίων υπάρχουν μπροστά μας. Είναι δύσκολή η διαδικασία, το έχω επαναλάβει τις τελευταίες μέρες πάρα πολλές φορές, θα το ξαναπώ και τώρα ότι δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν ήταν εύκολο το Κυπριακό θα είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πάρα πολύ μεγάλος, αλλά όταν έχεις μεγάλο βαθμό δυσκολίας η αντίδραση σε αυτό είναι ο πολλαπλασιασμός των προσπαθειών που χρειάζεται να καταβάλεις. Και αυτό θα πρέπει να κάνουμε κατά τη δική μας άποψη.

 Σας μετέφερε κάποια θέση των ΗΠΑ η Πρέσβειρα;

 Όχι, δεν έχουμε συζητήσει τέτοια ζητήματα. Ξεκαθάρισε ότι ο δικός τους ρόλος δεν είναι να μεταφέρουν θέσεις, απλώς προσπαθούν εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια να συμβάλουν, αλλά τίποτα περισσότερο. Για να είμαι ειλικρινής καταλαβαίνω ότι και εκείνοι θα αναμένουν να ενημερωθούν πιο ολοκληρωμένα για να μπορέσουν να διαμορφώσουν άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα.

Όταν λέτε για ανάληψη πρωτοβουλιών τι εννοείτε;

 Δεν θα πω οτιδήποτε περισσότερο. Αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει, θα συζητήσουμε μαζί του, θα του μεταφέρουμε απόψεις. Αν θέλετε μπορώ να σας πω και ότι θα συναντηθούμε και με τα τουρκοκυπριακά κόμματα για να ανταλλάξουμε απόψεις για να δούμε ποια είναι τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και τι χρειάζεται να γίνει για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

22/11/2016

COMMENTS