Ανακοίνωση για τη συνάντηση (meeting) της ΚΕ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος για πληροφόρηση των αναγνωστών μας, στην οποία αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις του Κόμματος για την πολιτική κατάσταση στη Συρία και γενικότερα. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Υπενθυμίζουμε ότι κάθε μετάφραση ντοκουμέντων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων δε σημαίνει ότι εκφράζει και τις θέσεις και απόψεις της «Νέας Σποράς».


syriancp-logoΑνακοίνωση για τη συνάντηση (meeting) της ΚΕ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος

Η Κεντρική Επιτροπή του Συριακού ΚΚ διοργάνωσε μία κοινή συνεδρίαση με την Εξελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της, σύντροφο Amar Bagdash στις 21 Νοεμβρίου 2016.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την πολιτική κατάσταση, η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι υπό το φως της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στη Συρία, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτήν τη βίαιη επιθετικότητα, υπερασπίζοντας την εθνική ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ενότητα της εθνικής επικράτειας.

Η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εκδηλώνεται με τη διεύρυνση των επιχειρήσεων των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων όπως ο βομβαρδισμός του Συριακού στρατού από Αμερικάνικα και Ευρωατλαντικά πυρά, όπως συνέβη στο Deir al-Zour και σε σταθμούς ενέργειας στο Aleppo, και από την αυξανόμενη παρουσία Αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων και των συμμάχων τους σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας, είτε με τη μορφή στρατιωτικών βάσεων ή στρατιωτικών συμβούλων και ειδικών για πολλές ένοπλες ομάδες είτε με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις αντάρτικων οργανώσεων που έχουν τρομοκρατική φύση.

H Τουρκία (αυτό το δηλητηριώδες σκυλί του ΝΑΤΟ), κατέλαβε κάποια τμήματα εδάφους της πατρίδας στη Βόρεια Συρία, μαζί με μία πολύπλευρη υποστήριξη που παρέχεται από την Τουρκία στις τρομοκρατικές οργανώσεις και αυτό συνεχίζεται ακόμα με ποικίλες μορφές για πολλά χρόνια, που ενισχύει την αγριότητα αυτών των οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων ανατριχιαστικών εγκληματικών ενεργειών όπως μαζικές δολοφονίες άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων.

Αφού οι εχθρικές δυνάμεις έχασαν την ελπίδα τους για την εκθρόνιση του καθεστώτος στη Συρία και επομένως, την εξάλειψη όχι μόνο της αντι-ιμπεριαλιστικής προοπτικής αλλά και της ίδιας της εθνικής ανεξαρτησίας, έχουν επικεντρωθεί στην εξάντληση της Συρίας μέσω της διατήρησης των πολεμικών επιχειρήσεων, στοχεύοντας στη διαίρεσή της ακόμα και σε σφαίρες επιρροής σαν πρώτη φάση του σχεδίου που στοχεύει στην εξαφάνιση αυτών των Απελευθερωτικών οχυρών στο παγκόσμιο Αραβικό σύστημα.

Παρά τη συμμετοχή πολλών τμημάτων της αποικιοκρατικής επιθετικότητας ενάντια στη Συρία και την υποστήριξη του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, του Ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, των αντιδραστικών καθεστώτων στην περιοχή της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Σιωνιστικού Ισραήλ, ο κύριος ωφελημένος αυτής της επιθετικότητας είναι ο Αμερικάνικος και παγκόσμιος Σιωνισμός, επειδή αυτό εξυπηρετεί την επίτευξη των αποικιακών τους στόχων για την εγκαθίδρυση της αποκαλούμενης «νέας μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σημαίνει «Μεγάλη Σιών».

Η Κεντρική Επιτροπή εξέφρασε τη μεγάλη της εκτίμηση για τα επιτεύγματα του Συριακού Αραβικού Στρατού σε πολλά τμήματα της χώρας, με τη βοήθεια συμμαχικών δυνάμεων, την απελευθέρωση σημαντικών πόλεων από τη βρωμιά των σκοταδιστικών, τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Κεντρική Επιτροπή απέτισε φόρο τιμής και υπερηφάνειας στους ηρωικούς στρατιώτες του έθνους.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι η εθνική σταθερότητα και οι έντιμες ανάγκες απαιτούν σοβαρή προσοχή στην προστασία και την ανάπτυξη της εθνικής παραγωγής, ιδιαίτερα στους βασικούς της κλάδους και ειδικότερα στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα. Η Κεντρική Επιτροπή τόνισε τη σπουδαιότητα της εξασφάλισης του δημόσιου τομέα (κρατικός τομέας) ως ένα από τους βασικούς πυλώνες της σταθερότητας. Αυτό απαιτεί την απόρριψη κάθε σχεδίου που στοχεύει στην υπονόμευση του ρόλου του δημόσιου τομέα και την υποταγή του στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και οδηγώντας στην έμμεση ή ακόμα και άμεση ιδιωτικοποίησή του. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσε την αντίθεση του Συριακού ΚΚ για το Συμμετοχικό Νόμο.

Η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές των ενεργειακών φορέων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή και τις ζωές των λαϊκών μαζών και εκτιμά ότι ένα τέτοιο βήμα θα συμβάλλει σημαντικά στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.

Η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι υπάρχει η ανάγκη της αναγέννησης του ρόλου των κρατικών οργανισμών στο διεθνές εμπόριο και ότι πρέπει να αναπτυχθούν ειδικά στον τομέα της εισαγωγής βασικών αγαθών για την επιβίωση των λαϊκών μαζών όπως και για τις ανάγκες της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής. Και με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί η κερδοσκοπία στα είδη πρώτης ανάγκης και στην παραγωγή και θα υπάρξουν σημαντικές πηγές για τα δημόσια ταμεία προκειμένου να μειώσουν το κρατικό έλλειμμα. Πρέπει επίσης να συνεχιστεί να ενισχύεται ο ρόλος των κρατικών οργανισμών στο εσωτερικό εμπόριο και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους για να παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για τις λαϊκές μάζες.

Η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαιώνει τη σθεναρή στάση της ότι η οξυνόμενη κατάσταση λόγω του πολέμου, απαιτεί μία πλήρη εγκατάλειψη των φιλελεύθερων οικονομικών τάσεων και αντί αυτού, πρέπει να βασιστεί σε μία πολιτική κρατικού καπιταλισμού με κοινωνικό χαρακτήρα, που θα καλύπτει τις απαιτήσεις της εθνικής παραγωγής και τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου, εργατών και αγροτών και νέων μισθωτών στην πόλη και το χωριό και που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Συριακής εθνικής σταθερότητας.

Η συνάντηση (meeting) υποστηρίζει τα θετικά βήματα στην ενεργοποίηση του Εθνικού Προοδευτικού Μετώπου Εργασίας, επειδή οι κρίσιμες περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα απαιτούν αυξανόμενη στοίχιση στις τάξεις όλων των ανθρώπων του έθνους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Προοδευτικού Μετώπου, αυτού του ευρύτερου πλαισίου που συνδυάζει τα εθνικά κόμματα στη χώρα.

Μέσα από τη συζήτηση για τη διεθνή κατάσταση, η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι οι αντιθέσεις που μαίνονται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, παίρνουν την πιο οξεία μορφή τους μετά τη μεγάλη κυκλική κρίση της οποίας έγινε μάρτυρας ο κόσμος στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα. Οι αντιπαραθέσεις κλιμακώνονται με διάφορες μορφές ανάμεσα στα διεθνή κέντρα σε πολλά μέρη του κόσμου και τα τμήματα του διεθνούς επαναστατικού απελευθερωτικού κινήματος πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτές τις αντιθέσεις σημειώνοντας επιτυχίες για την εθνική απελευθέρωση και την κοινωνική πρόοδο.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, η Κεντρική Επιτροπή τόνισε ότι η έλευση της νέας κυβέρνησης στην εξουσία στο μεγαλύτερο και πιο ισχυρό ιμπεριαλιστικό έθνος, δεν θα αλλάξει την επεκτατική επιθετική φύση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, γιατί αυτό που συνέβη είναι να αντικατασταθούν οι εκπρόσωποι της χρηματιστικής ολιγαρχίας με τους εκπροσώπους μίας άλλης χρηματιστικής ολιγαρχίας, χωρίς να θίγονται οι βάσεις του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Αν και αναμένονται κάποιες αλλαγές στις προτεραιότητες και την τακτική με τη νέα διοίκηση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι ο κύριος εχθρός των λαών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του συριακού λαού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στον Αραβικό κόσμο, η Κεντρική Επιτροπή εκτίμησε ότι το κύμα της εθνικής απελευθέρωσης επιδρά σοβαρά στην κατεύθυνση της αποσταθεροποίησης των καθεστώτων – μαριονετών (Σ.Σ. εννοεί των καθεστώτων – μαριονετών του ιμπεριαλισμού) ιδιαίτερα των Βασιλείων του Κόλπου, και ότι εντείνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τη βαθιά κρίση της οικονομικής τους κατάστασης, όπως σοβαρές απεργίες, των οποίων( καθεστώτων – μαριονετών) την επιθετική τους πολιτική την υπέστησαν ειδικά οι λαοί της Συρίας και της Υεμένης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι σύντροφοι τόνισαν τη σταθερή τους στήριξη από όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος στην ορθή πολιτική του κόμματός τους, που οι εξελίξεις και τα γεγονότα απέδειξαν την ορθότητα, την εγκυρότητα και την αποτελεσματικότητά της.

Η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε τις διάφορες δράσεις που πραγματοποίησαν οι κομματικές οργανώσεις σε εθνικές και ταξικές συνθήκες και τις συνεχάρη τονίζοντας την ανάγκη του μόνιμου ενδιαφέροντος στις λαϊκές δράσεις και τη ζωντανή σύνδεση με το λαό.

Η Κεντρική Επιτροπή συζήτησε την κατάσταση των κομματικών δημοσιεύσεων εστιάζοντας στη σημασία του γεγονότος ότι ο τομέας αυτός δεν αφορά μονάχα τη σημασία της προπαγάνδας αλλά είναι επίσης και σημαντικός τακτικός παράγοντας για την εθνική και ταξική πάλη και είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ενότητας της θέλησης και δράσης.

 Η Κεντρική Επιτροπή κάλεσε όλους τους συντρόφους και τις κομματικές οργανώσεις σε ενεργή συμμετοχή στη καμπάνια για τις συνδρομές του κομματικού τύπου.

Η συνάντηση συζήτησε επίσης σε βάθος το ζήτημα της διεξαγωγής του Δωδέκατου Συνεδρίου του Κόμματος και εκτίμησε ότι οι αντικειμενικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα δεν ευνοούν προς το παρόν τη διεξαγωγή του. Όλοι οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ομόφωνα να αναβάλλουν την ημερομηνία του Συνεδρίου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας των Σύρων Κομμουνιστών σε όλη τη χώρα να προωθήσουν την πάλη για την άμυνα της πατρίδας και την υπεράσπιση της Λαϊκής Συνόδου.

Δαμασκός, 21 Νοεμβρίου 2016

Η Κεντρική Επιτροπή του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος

Πηγή: http://www.solidnet.org

COMMENTS