Ο Κουβανικός λαός τους διέψευσε για άλλη μια φορά

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί πήραν μέρος στην τελετή προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Επανάστασης μπροστά στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί. Ο Κουβανικός λαός έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο την μεγάλη του εκτίμηση και τον απέραντο σεβασμό του για τον Κομαντάντε της Κουβανικής Επανάστασης.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μεγάλου πλήθους του Κουβανικού λαού, που συνέρρευσε  στην πλατεία της Επανάστασης και στις γύρω λεωφόρους ήταν η αθρόα συμμετοχή της νεολαίας, απόδειξη ότι οι σοσιαλιστικές ιδέες έχουν κατακτήσει τη νεολαία, που εκτιμάει τις επαναστατικές κατακτήσεις της Κούβας.

Στο σύντομο αποχαιρετιστήριο του Ραούλ Κάστρο η αναφορά και μόνο στο όνομα του Φιντέλ προκάλεσε την άμεση ανταπόκριση των εκατοντάδων χιλιάδων του Κουβανικού λαού με το σύνθημα: «Εγώ είμαι ο Φιντέλ», ένα σύνθημα που το έλεγαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Αβάνας την προηγούμενη ημέρα στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν προς τιμήν του Κομαντάντε της Επανάστασης.

Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του Κουβανικού λαού στην τελετή είναι η πιο ηχηρή απάντηση σε όλους τους συκοφάντες της Κουβανικής Επανάστασης και του Φιντέλ Κάστρο. Και είναι ακριβώς αυτό το γεγονός που ήθελαν να αποφύγουν όλοι οι Δυτικοί ηγέτες, που αποφάσισαν να μην παραβρεθούν στην τελετή, μπροστά σε ένα απέραντο πλήθος του Κουβανικού λαού, που θα εκδήλωνε την απεριόριστη εκτίμησή του στον ηγέτη της Επανάστασης, την υποστήριξή του στο σοσιαλιστικό καθεστώς της Κούβας και την απόφασή του να προχωρήσει υπερασπίζοντας τη σοσιαλιστική Κούβα.

Η «τελευταία στιγμή» του Φιντέλ με τις εκατοντάδες χιλιάδες του Κουβανικού λαού στην Αβάνα, πριν «ξεκινήσει» με το «Καραβάνι Ελευθερίας»  και καταλήξει για πάντα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας την Κούβα, ήταν η πιο μεγαλειώδης διάψευση του Κουβανικού λαού, του Φιντέλ του ίδιου σε όλους τους κατηγόρους του.

Ας φανταστούμε, έστω εικονικά, για μια στιγμή, φευγαλέα και αυτή, την παρουσία των ηγετών της Δύσης μπροστά στις ατέλειωτες  λαϊκές μάζες, μπροστά σ’ αυτούς που πήραν μέρος στην Επανάσταση, μπροστά σ’ αυτούς που μεγάλωσαν με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, μπροστά στη νεολαία, μπροστά σε όλες αυτές τις λαϊκές μάζες που θα δονούνταν από το σύνθημα «Εγώ είμαι ο Φιντέλ»! Τι εκρηκτική και εκπληκτική διάψευση!

Ακριβώς. Αυτήν τη διάψευση δεν ήθελαν να υποστούν, γιατί θα κατέρρεε όλο το συκοφαντικό και χυδαίο παραλήρημα του καπιταλιστικού κόσμου για την Κούβα, για τον Φιντέλ και τον Κουβανικό λαό.

Η διάψευση, όμως, ήρθε έτσι κι αλλιώς. Είναι αδύνατο να αποσιωπήσει κανείς τις εκδηλώσεις τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ηγέτη της Επανάστασης. Εκδηλώσεις που δεν ακούστηκε μόνο το σύνθημα «Εγώ είμαι ο Φιντέλ» από τα εκατοντάδες χιλιάδες στόματα αλλά και το «Ευχαριστώ Φιντέλ»!

Είναι αυτές οι εκδηλώσεις, που έκαναν το γύρο του κόσμου, που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των λαών, όπως θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των λαών και στην Ιστορία το πέρασμα του Φιντέλ.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη πολιτική διάσταση που χαρακτηρίζει την απουσία των ηγετών της Δύσης. Πέρα από το γεγονός ότι είναι γνώστες μιας καθ’ ολοκληρίαν ψεύτικης προπαγάνδας, που οι ίδιοι έχουν επεξεργαστεί και εξαπολύσει, είναι και η αγωνία τους, που δε μπορούν να την κρύψουν.

Αγωνιούν. Και αγωνιούν πραγματικά, παρά την επίδειξη παντοδυναμίας, μέσα από την οποία προσπαθούν να υποτάξουν τους λαούς. Αγωνιούν γιατί οι σοσιαλιστικές ιδέες είναι ζωντανές. Γιατί οι λαοί αγκαλιάζουν και τιμούν τους ηγέτες των επαναστατικών ιδεών. Αγωνιούν γιατί η φλόγα υπάρχει και καίει και αυτοί όσο και εάν προσπαθούν αυτή δε σβήνει. Και όταν υπάρχει η φλόγα θα ξεσπάσει και η πυρκαγιά.

Και ο Φιντέλ ήταν και είναι μια φλόγα που θα καίει, που μπορεί να ανάψει πυρκαγιές.

Για όλα όσα έκανες, για την τεράστια προσφορά σου, για την άσβεστη φλόγα σου  σ’ ευχαριστούμε Φιντέλ!

COMMENTS