Η παρέμβαση του ΚΚΡΟ στη 18η Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Βιετνάμ

Δημοσιεύουμε προς ενημέρωση των αναγνωστών μας την παρέμβαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη 18η Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ.


Συμβολή του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Του Ντ. Νόβικοφ

Αγαπητοί σύντροφοι

Αξιότιμοι συμμετέχοντες στη συνάντηση

kkroΘα ήθελα να σας μεταφέρω τους αδελφικούς χαιρετισμούς από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ΚΕ του ΚΚΡΟ εκτιμά το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ για το μεγάλο μέρος της δουλειάς που έκανε για να προετοιμάσει τη 18η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Είμαστε σίγουροι ότι η συνάντηση θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δυνάμεων που συμμετέχουν στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Το κόμμα μας πιστεύει ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική εικόνα του σύγχρονου κόσμου καθορίζεται από την εμβάθυνση της γενικής κρίσης του καπιταλισμού. Αυτή η κρίση έχει παγιωθεί και παρακμάσει εδώ και έναν αιώνα. Το τέλος του 20ου αιώνα είδε μια προσωρινή σταθεροποίηση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, στον 21ο αιώνα η κρίση του καπιταλισμού επιταχύνεται και πάλι.

Στις μέρες μας γίνεται μεγάλη κουβέντα σε όλο τον κόσμο σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και τη θεωρία της παγκοσμιοποίησης. Ξεκινώντας από το χαρακτηρισμό του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό, το ΚΚΡΟ έχει εντοπίσει τα ακόλουθα κύρια χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης:

  1. Το παραγωγικό βιομηχανικό κεφαλαίο έχει ολοκληρωτικά υποδουλωθεί από το χρηματοπιστωτικό και κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
  2. Σε παγκόσμιο επίπεδο “οι σχέσεις αγοράς” έχουν μετατραπεί σε ένα τεχνητό μηχανισμό άνισης ανταλλαγής και λεηλασίας ολόκληρων χωρών και λαών.
  3. Το παγκόσμιο μοντέλο τους “διεθνούς καταμερισμού εργασίας” ενοποιεί τις τρομακτικές κοινωνικές ανισότητες σε πλανητική κλίμακα.
  4. Η πολιτική επιρροή των πολυεθνικών εταιρειών και των χρηματοοικονομικών-βιομηχανικών ομίλων, που φιλοδοξούν στην απεριόριστη κυριαρχία των ενεργειών τους, αυξάνεται κατακόρυφα.
  5. Οι εθνικές κυβερνήσεις χάνουν τον έλεγχο των διαδικασιών στην παγκόσμια οικονομία. Οι θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου αναθεωρούνται για να δημιουργηθούν παγκόσμιες δομές εξουσίας.
  6. Οι πληροφορίες και η πολιτιστική εξάπλωση χρησιμοποιούνται ενεργητικά ως μια μορφή επιθετικότητας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα αυξανόμενης πνευματικής ομοιομορφίας στο πιο πρωτόγονο επίπεδο. Εθνικά χαρακτηριστικά χωρών και λαών ξεριζώνονται.
  7. Το υπερεθνικό κεφάλαιο γίνεται ολοένα και πιο παρασιτικό. Απολαμβάνει τα οφέλη από την εισαγωγή των υψηλών τεχνολογιών, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ζει σε συνθήκες φτώχειας. Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος βρίσκεται σε στασιμότητα και η ποιότητά της υποβαθμίζεται.

Η εκμεταλλευτική ληστρική φύση του ιμπεριαλισμού εκδηλώνεται έντονα σήμερα. Επειδή το περιθώριο κέρδους έχει την τάση να μειώνεται, ο καπιταλισμός καταπολεμάει αυτή την τάση με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης, τη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία και τις στρατιωτικές περιπέτειες.

Η διεθνής κατάσταση επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επεκτείνουν σταθερά την παρουσία τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας νέες στρατιωτικές βάσεις. Η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η Συρία έχουν γίνει θύματα της επίθεσης. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει περιέλθει στο χάος. Έχει δημιουργηθεί κρίση μετανάστευσης στην Ευρώπη. Εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις οξύνονται και μαίνονται.

Οι κυρίαρχοι Δυτικοί κύκλοι χρησιμοποιούν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις για να επιτύχουν τους πολιτικούς τους σκοπούς. Μια ένδειξη αυτού είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Οι σπόροι του φασισμού έχουν βλαστήσει εκεί με την άμεση βοήθεια των ιμπεριαλιστικών κύκλων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συμβαίνει στη χώρα, όπου πριν από 70 χρόνια ο ενωμένος σοβιετικός λαός απέκρουσε την επιδρομή του Χίτλερ και νίκησε.

Σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί η παγκόσμια τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, χρησιμοποιούν το ευρύτερο δυνατό φάσμα μεθόδων. Αυτές περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα, διπλωματική πίεση, πόλεμο πληροφοριών και άμεσες στρατιωτικές απειλές. Η Ουάσιγκτον λαμβάνει καινούργια μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής της  επιρροής. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί δύο νέες συμφωνίες,  την TTIP (συμφωνία για το διατλαντικό εμπόριο και τις εταιρικές επενδύσεις) και την TPP (συμφωνία για τη διατλαντική σύμπραξη του Ειρηνικού).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το βασικό καθήκον του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος είναι να δημιουργήσει ένα ευρύ αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Με βάση τις αρχές του διεθνισμού και της ταξικής προσέγγισης, είναι καθήκον μας να αντιταχθούμε στην τάση ενίσχυσης του φασισμού, του εθνικισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας. Ελπίζουμε ότι η συνάντησή μας θα συμβάλλει στην συνένωση των δράσεών μας.

Στη Ρωσία η παγκόσμια κοινωνικοοικονομική κρίση συνδυάζεται με την εσωτερική κρίση που προκλήθηκε από την παλινόρθωση του καπιταλισμού και τη χρεοκοπία της φιλελεύθερης αστικής πολιτικής. Η χώρα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού, που διατυπώθηκαν από τον Λένιν. Αυτός είναι ο μονοπωλιακός, παρασιτικός και σάπιος καπιταλισμός. Η Ρωσία τελεί υπό αυξανόμενη εξωτερική πίεση ισχυρότερων χωρών του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτές οι χώρες προβαίνουν σε οικονομικές κυρώσεις, πολιτικούς εκβιασμούς και στρατιωτικές απειλές.

Μέσα στο Ρωσική Ομοσπονδία, οι αρχές οξύνουν την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το λαϊκό εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο πέφτουν, η ανεργία αυξάνεται και η πλειοψηφία του λαού βυθίζεται στη φτώχεια. Οι κυρίαρχοι κύκλοι προτείνουν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και την εισαγωγή ενός φόρου επί των ανέργων. Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2017 θα περικόψει τις δαπάνες υγείας και παιδείας.

Το Σεπτέμβρη η Ρωσική Ομοσπονδία έκανε εκλογές για την Κρατική Δούμα. Το φιλοκυβερνητικό κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» απέκτησε συνταγματική πλειοψηφία. Αυτό της επιτρέπει να περάσει νόμους αγνοώντας τη γνώμη του λαού. Οι βουλευτικές εκλογές απέδειξαν για άλλη μια φορά τον κυνισμό με τον οποίο η Ρωσική ολιγαρχία επιτυγχάνει τους στόχους της. Σε οποιαδήποτε στιγμή εκλογικών διαδικασιών, η εκλογική νομοθεσία αναδιατυπώνεται και χρησιμοποιεί ποικιλία μεθόδων για να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα που θα είναι συμβατό με τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων.

Εμείς έπρεπε να διεξάγουμε την προεκλογική μας εκστρατεία κόντρα σε μια ασυνήθιστα περίεργη πολιτική ατμόσφαιρα και υπαγορευόμενη ενημέρωση και προβοκάτσιες εναντίον εκπροσώπων του κόμματος. Παρά τις προσπάθειες για να περιθωριοποιηθεί το ΚΚΡΟ από το πολιτικό προσκήνιο, αυτό δεν συνέβη. Χάρη στην υποστήριξη του λαού, το κόμμα μας έχει καταφέρει να παραμείνει η μεγαλύτερη και ουσιαστικά η μόνη αντιπολιτευτική δύναμη. Είμαστε ακόμα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Κρατική Δούμα.

Κόντρα στην αστική αντίδραση, το ΚΚΡΟ διεξάγει πολιτικές μάχες τόσο μέσα όσο και έξω από το κοινοβούλιο. Η ιδεολογική αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εμείς αποκαλύπτουμε τον αντικομμουνισμό και αντιμετωπίζουμε τις προσπάθειες παραχάραξης της Σοβιετικής ιστορίας. Πέρυσι, αναφορικά με την 70η επέτειο της Μεγάλης Νίκης επί του φασισμού, εμείς μαζί με άλλα αδελφά κόμματα, κάναμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες να δικαιολογηθεί ο ναζισμός και να ενθαρρύνουμε την έντιμη αξιολόγηση της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε αυτή τη συνάντηση, θα συζητήσουμε τα καθήκοντα που επωμίζονται τα κόμματά μας για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης για το σοσιαλισμό, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το φασισμό. Έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη στρατηγική και την τακτική των δραστηριοτήτων μας, το συνδυασμό των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών μορφών δράσης. Εξίσου σημαντική είναι η ευκαιρία να μοιραστούμε την εμπειρία που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Τον επόμενο χρόνο το ΚΚΡΟ, μαζί με όλα τα αδελφά κόμματα και κινήματα, θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Η νίκη της προλεταριακής επανάστασης στη Ρωσία τον Οκτώβρη του 1917 ήταν το σημαντικότερο γεγονός του 20ου αιώνα. Άλλαξε ριζικά την πορεία της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Χάρη στη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση έγινε πραγματικότητα το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο. Παρείχε ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους εργαζόμενους όλων των χωρών που ξεσηκώθηκαν για να καταπολεμήσουν το ζυγό του κεφαλαίου.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση βρήκε τη συνέχιση της στο έργο των οικοδόμων του σοσιαλισμού, στην ηρωισμό των αντιφασιστών, στην ήττα της Γερμανίας του Χίτλερ και της μιλιταριστικής Ιαπωνίας, στην κατάρρευση του αποικιακού συστήματος, στην εμπνευσμένη Κουβανική Επανάσταση, στο θάρρος του Τσε Γκεβάρα, του Σαλβαδόρ Αλιέντε και του Ούγκο Τσάβες και στις σημερινές επιτυχίες της Κίνας και του Βιετνάμ.

Επί του παρόντος, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δρομολογεί τις προετοιμασίες για τον εορτασμό της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης στον κόσμο. Το Μάρτη του 2015 αυτά τα θέματα συζητήθηκαν από την 7η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Ο Γκενάντι Ζουγκάνοφ παρέδωσε την έκθεση “Η επαναστατική κληρονομιά της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης και τα καθήκοντα του ΚΚΡΟ”. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν καθορίζουν τα καθήκοντα της πάλης για το σοσιαλισμό, την πολιτική διαπαιδαγώγηση των μαζών, την ένταση της δουλειάς μεταξύ των εργαζομένων και της νεολαίας. Πριν από ακριβώς μια εβδομάδα το ΚΚΡΟ ανακοίνωσε ειδική καμπάνια εγγραφής νέων μελών προς τιμήν της 100ης επετείου της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό προγραμματίστηκαν για τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 2017. Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί η 19η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι Ρώσοι Κομμουνιστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιστροφή της χώρας μας στη σοσιαλιστική πορεία της ανάπτυξης θα είναι ένας δύσκολος αγώνας. Φυσικά, το καλύτερο δώρο για την 100ή επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης θα ήταν η κινητοποίηση των εργαζομένων στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Πιο δυνατή αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία αυτού του αγώνα.

Ο καπιταλισμός, όπως πάντα, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ανηλεώς τους εργάτες. Για την επίτευξη του νικηφόρου αγώνα του, το προλεταριάτο πρέπει να αποκτήσει ισχυρή ταξική συνείδηση. Το βασικό καθήκον των κομμουνιστικών κομμάτων στις καπιταλιστικές χώρες είναι να εισαγάγουν αυτή τη συνείδηση μέσα στην εργατική τάξη και να βοηθήσουν τους εργαζομένους στον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους, για την βελτίωση της θέσης τους.

Σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο αίτημα παγκοσμίως για αλήθεια και δικαιοσύνη, για ανθρωπισμό και κοινωνική πρόοδο. Η ζωή έχει αποδείξει ότι κανείς άλλος παρά μόνο οι κομμουνιστές μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα.

Το φως της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης μας δείχνει το σωστό δρόμο. Είναι ο δρόμος της πάλης και της δημιουργικής προσπάθειας, ο δρόμος για νέες νίκες των πλατιών λαϊκών μαζών, ο δρόμος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της ανθρωπότητας.

Ευχαριστώ.

Πηγή: http://solidnet.org/

 

COMMENTS