Ο φασισμός στη Βουλγαρία ξαναγύρισε

bulgaryΗ Ένωση Κομμουνιστών της Βουλγαρίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον πρόσφατο αντικομμουνιστικό νόμο που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.

Το Βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο, που κηρύσσει «το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία» ως ποινικό έγκλημα. Μετά από τρεις ώρες συζήτησης, ο νόμος υιοθετήθηκε με 104 ψήφους υπέρ και 46 κατά. Οι βουλευτές από το GERB το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, το Ρεφορμιστικό Μπλοκ, το Πατριωτικό Μέτωπο, και το Βουλγαρικό Δημοκρατικό Κέντρο ψήφισαν υπέρ. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ABC, ορισμένα μέλη από το Πατριωτικό Μέτωπο και το Κόμμα Ataka καταψήφισαν το νόμο.

Οι διατάξεις του νόμου καλύπτουν τα συνθήματα, τις εικόνες, τις επιγραφές και ανάλογα αντικείμενα, που αναφέρονται στην κομμουνιστική ιδεολογία και απαιτεί το κομμουνιστικό καθεστώς να αφαιρεθεί και να απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, εάν κάποιο αντικείμενο είναι αδύνατο να αφαιρεθεί είναι υποχρεωτικό να τοποθετηθεί πάνω σ’ αυτό μια επιγραφή που θα γνωστοποιεί ότι: «το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της περιόδου 09.09.1944 – 11.10.1989 και οι δράσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας έχουν κηρυχθεί ως ποινικό έγκλημα από νόμο που ψηφίστηκε από τη 38η Εθνική Συνέλευση».

Ο νόμος περαιτέρω απαιτεί ότι στα σχολεία και στα πανεπιστήμια υποχρεωτικά μαθήματα θα διδάσκουν τα λεγόμενα “εγκλήματα” κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής σοσιαλιστικής εποχής.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νόμου, η Ένωση των Κομμουνιστών Βουλγαρίας (UCB) κυκλοφόρησε ανακοίνωση με τίτλο: «Ο φασισμός στη Βουλγαρία ξαναγύρισε» ! Ο ηγέτης της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Κομμουνιστών Βουλγαρίας, Pavel Ivanov, κάλεσε τον αντικαπιταλιστικό λαό της Βουλγαρίας , της Ευρώπης και του κόσμου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στο νόμο. O Ivanov τόνισε ότι πρόκειται να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις και τις αξίες του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη (Σ.Σ., ευρωβουλευτές) από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας (ΚΚΕ), έθεσαν το θέμα σε ό,τι αφορά τον αντικομμουνιστικό νόμο στη Βουλγαρία. Οι ευρωβουλευτές από το ΚΚΕ υποστήριξαν ότι ο πρόσφατος νόμος της Βουλγαρικής βουλής είναι «μέρος της Ευρωενωσιακής αντικομμουνιστικής καμπάνιας και ότι αυτή πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση». Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ έθεσαν και μερικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στο νέο αντικομμουνιστικό νόμο στη Βουλγαρία»;

Επιβεβαιώνει η Επιτροπή το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει κατευθύνσεις για την καθιέρωση αντικομμουνιστικών νόμων καθώς μια σειρά μελών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν ανάλογα απαράδεκτα διωκτικά μέτρα ενάντια στα Κομμουνιστικά Κόμματα και στη δράση των κομμουνιστών»;

Η διαδικασία της “αποκομμουνιστοποίησης” στη Βουλγαρία κέρδισε έδαφος από το 2000, όπως και στα άλλα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Ο στόχος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτάχυνε αυτήν τη διαδικασία. Τα σύμβολα της σοσιαλιστικής εποχής και του κομμουνισμού έχουν ήδη περιοριστεί στη Βουλγαρία πριν από τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου. Ωστόσο, ο νέος νόμος εξέλιξε τους περιορισμούς σε σοβαρές προτάσεις νόμου, παρόμοιες με τις πρακτικές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ICP, 1η του Δεκέμβρη 2016

COMMENTS