Οι Ρώσοι νοσταλγούν και πάλι τη Σοβιετική Ένωση. Τι δείχνει νέα έρευνα

Αναδημοσιεύουμε από την Huffington PostGreece (14/12/2016) άρθρο για μία έρευνα, που πραγματοποίησαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα. Από την έρευνα γίνεται φανερό ότι οι πλειοψηφία των Ρώσων νοσταλγούν τη Σοβιετική Ένωση, γεγονός που δεν αφορά αποκλειστικά τη Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το ενδιαφέρον, επίσης, της έρευνας είναι ότι οι Ρώσοι δεν έχουν αποδεχτεί την αστική δημοκρατία και την «ανοιχτή οικονομία». Η «Νέα Σπορά» έχει δημοσιεύσει πρόσφατα και άλλες παρόμοιες έρευνες, που πιστοποιούν ανάλογα συμπεράσματα. Φαίνεται ότι στη Δύση ανησυχούν σοβαρά γι’ αυτό το γεγονός γι’ αυτό το λόγο αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι Ρώσοι σήμερα και οι άλλοι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προτιμούν ένα «απολυταρχικό» καθεστώς από το σημερινό καθεστώς της αστικής δημοκρατίας. Αναρωτιόμαστε πως στους εγκεφάλους των στελεχών αυτών των δύο οργανισμών, που πραγματοποίησαν την έρευνα, δε λέει να χωρέσει η ιδέα ότι ακόμη και μετά από 25 χρόνια καπιταλιστικής παλινόρθωσης οι Ρώσοι και οι άλλοι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προτιμούν το σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό, ακόμη και στις Βαλτικές χώρες, που την εξουσία την έχουν αναλάβει απόγονοι των φασιστών, που ηρωποιούν τα προδοτικά τάγματα ασφαλείας, που συνεργάστηκαν με τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό;


leninhuffingtonΠερισσότεροι από τους μισούς Ρώσους νοσταλγούν την Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρόμοια είναι τα ευρήματα και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Εσθονία.

Πιο συγκεκριμένα, κάτι παραπάνω από το 50% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η επιστροφή σε μια κομμουνιστική, απολυταρχική διακυβέρνηση θα μπορούσε να βελτιώσει τις ζωές τους. Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι, 25 χρόνια μετά την πτώση των σοβιέτ, οι πολίτες δεν έχουν αποδεχτεί την Δημοκρατία και την ανοιχτή οικονομία.

Η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 15% των Ρώσων θεωρούν ότι η ζωή τους είναι καλύτερη (σε σχέση με το 30% που ίσχυε το 2010), ενώ μόλις το 9% βλέπει αύξηση στα έσοδα των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, η έρευνα έδειξε σμίκρυνση στο χάσμα της ευχαρίστησης των πολιτών της ΕΕ και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, την οποία αντιλαμβάνονται οι ειδικοί ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεων των κρατών με χώρες της Ασίας, αλλά και της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Ευρώπη.

«Εάν οι πολίτες δεν βλέπουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιτύχουν πλήρως», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ, Σεργκέι Γκιουρίεβ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η νοσταλγία της Σοβιετικής Ένωσης που αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, οφείλεται εν μέρει στην ανεργία, ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης ανειδίκευτων θέσεων εργασίας. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη της εξειδίκευσης και αναρωτιέται: «Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Τι έγινε λάθος και τι πρέπει να γίνει;».

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr

COMMENTS