Οι μελετητές αποκαλύπτουν ποια είναι τα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς δεν υπήρχε

Είναι οι μέρες που λέγονται ευχές. Χριστούγεννα και Νέο Έτος. Η ατμόσφαιρα έχει πάρει το δικό της χρώμα. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό από τα εμπορικά καταστήματα, που στολίζουν τις βιτρίνες τους ανάλογα, οι Δήμαρχοι που φροντίζουν να φωταγωγήσουν τις πόλεις τους και συναγωνίζονται για το ποιος θα παρουσιάσει το ψηλότερο και φωτεινότερο δένδρο, οι μουσικές που παίζονται, οι Αηβασίληδες στο δρόμο, η τηλεόραση, οι μουσικές που ακούγονται στους δημόσιους χώρους, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και τα πρόωρα κάλαντα που λέγονται σε πολιτικά πρόσωπα. Το κεντρικό πρόσωπο, όμως, είναι ο Ιησούς. Συγκεκριμένα η γέννησή του. Το πρόσωπο που έγινε η αιτία για τη γέννηση μιας θρησκείας, που κατέκτησε, στις διάφορες εκδοχές της, πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Η θρησκευτική πίστη είναι μια μορφή κοινωνικής συνείδησης, πολύ ισχυρής, απόδειξη ότι έχει επιδείξει πολύ μεγάλη αντοχή στο χρόνο, η οποία έχει ως βάση την απόσπαση των διανοητικών λειτουργιών από την αντικειμενική πραγματικότητα. Η έλλειψη γνώσης οδηγούσε (και εξακολουθεί να το οδηγεί) το «μυαλό» του ανθρώπου να αποδίδει σε κάποια δύναμη, πέρα και έξω από αυτόν, όσα ο ίδιος δε μπορούσε (και δε μπορεί ακόμη) να εξηγήσει. Αυτός ο ορισμός της θρησκευτικής πίστης για πολλούς μπορεί να μη «λέει» τίποτα, ούτε ως συνείδηση ούτε ως συναίσθημα, όσο θα έλεγε η σύγχρονη πραγματικότητα, που η θρησκευτική πίστη με το φανταστικό άλλο κόσμο που έχει κατασκευάσει λειτουργεί ως παραμυθία (παρηγοριά). Αυτή η παρηγοριά που είναι αναγκαία ακόμη και γι’ αυτούς που δε διαθέτουν θρησκευτική πίστη, αλλά ταλανίζονται το ίδιο από τα μεγάλα και καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα. Ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω οι μελετητές είχαν και θα έχουν το δικό τους λόγο. Πάνω στο θέμα ύπαρξης ή μη ύπαρξης του Ιησού έχουν γραφεί τόμοι και τόμοι. Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σ’ αυτούς. Αυτό που θα κάνουμε είναι να παρουσιάζουμε μια συγκεκριμένη αναδημοσίευση. Καλές γιορτές με πολλές ευχές.


crossH ημερομηνία γέννησης του Ιησού Χριστού αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές γιορτές του Χριστιανισμού. Αλλά μήπως είναι ο άνθρωπος αυτός που κρύβεται πίσω από την εμφάνιση της μεγαλύτερης θρησκείας του κόσμου;

Ιστορικοί, θεολόγοι και κοσμικοί ακαδημαϊκοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: O Iησούς κατά πάσα πιθανότητα υπήρξε σαν άτομο. Αλλά σε αυτό πού διαφωνούν είναι στο κατά πόσο αυτό το υπαρκτό άτομο ήταν ο ξακουστός Θεάνθρωπος, που κάποια στιγμή βρέθηκε στη Γη.

Σε ποιο βαθμό η ζωή του αποτελεί μέρος μίας μεγαλοποιημένης και μυθοποιημένης ιστορίας είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί.

Ωστόσο το Rawstory συγκέντρωσε τα στοιχεία που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία και τα οποία θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι ο Ιησούς δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα:

1) Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που στον 1ο αιώνα στάθηκε ικανή να αποκαλύψει την ύπαρξη του Ιησού. Όλες οι πηγές που αναφέρονται σε αυτόν προέρχονται είτε από τον χριστιανικό είτε από τον εβραϊκό κόσμο.

2) Τα πρώτα γραπτά της Καινής Διαθήκης έχουν πολλές ασάφειες σχετικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν στη ζωή του, κάποιες από τις οποίες μάλιστα έχουν εμπλουτιστεί σε μεταγενέστερα κείμενα.

3) Στα Ευαγγέλια υπάρχουν εξίσου αντιφάσεις σχετικά με τη ζωή του

4) Δεν υπάρχει μία σύμφωνη γνώμη ούτε από τους σύγχρονους μελετητές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τον «πραγματικό Ιησού»

5) Οι αναφορές στα 4 Ευαγγέλια (Ματθαίου, Λουκά, Μάρκου και Ιωάννη) για τους αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τον Ιησού είναι όλες περασμένες από δεύτερο χέρι.

Αναδημοσίευση από τη The Huffington Post-Greece.

Πηγή: Independent

COMMENTS