Και ντροπή και υποτέλεια και εξάρτηση

tsakalotosΜόλις η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή Τσακαλώτου η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση με μία δήλωση του εκπροσώπου τύπου Βασίλη Κικίλια, την οποία και παραθέτουμε:

Δήλωση Βασίλη Κικίλια:

«Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας.

Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, είναι ο Υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε. 

Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους.

Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα. 

Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις.

Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής.

Αλλά και επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία.

Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερο για τη χώρα».


Στο μεταξύ η κυβέρνηση είχε φροντίσει να διανείμει ένα non paper, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνόδευσε τη δημοσίευση της επιστολής με μια μακροσκελή δήλωση. Παραθέτουμε τόσο το non paper όσο και τη δήλωση Τσακαλώτου:


Non paper,27.12.2016

«Και είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε! Τρείς μέρες μετά, “ξύπνησαν” οι της ΝΔ και “ανακάλυψαν” την επιστολή Τσακαλώτου! Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι:

  1. Η επιστολή έχει σταλεί από την Παρασκευή στους θεσμούς με την κυβέρνηση να μην έχει απολύτως τίποτα να κρύψει -δεν έχει αναλάβει, άλλωστε, καμία νέα δέσμευση.
  2. Καλό θα είναι η ΝΔ και οι παρατρεχάμενοί της να πουν στην ελληνική κοινωνία την άποψή τους. Ευθέως.

– Έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη ναι ή όχι; Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αγορά;

– Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για ένα χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε κατοίκους και τοπικές κοινωνίες;

  1. Ας απαντήσει, λοιπόν, συγκεκριμένα και ας αφήσει τις υπεκφυγές. Τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι:

– 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ενισχύθηκαν με ένα σεβαστό ποσό.

– Η αύξηση του ΦΠΑ ανεστάλη στα νησιά.

  1. Καλό, λοιπόν, θα είναι η ΝΔ να τα ψήφιζε στη Βουλή -εκεί φαίνεται και αποκαλύπτεται ποιοι ταυτίζονται με ποιόν και ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης, που, μάλιστα, αλλάζουν άποψη μετά από ένα τηλεφώνημα…

ΥΓ. Η ΝΔ μπορεί και σήμερα να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή».

  • Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Η ΝΔ στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας “παρών” και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία.

Και μετά τη ψυχρολουσία της ΝΔ -παραμονή Χριστουγέννων, ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- επιμένει να ζητά μια επιστολή, της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποστολείς μια επίσημη επιστολή.

Επειδή, όμως, από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της ΝΔ για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος, δίνω -χωρίς καμιά παρέκκλιση της θεσμικής διαδικασίας- στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».


Από όλα τα παραπάνω ποιο είναι το συμπέρασμα; Θα το διατυπώσουμε με το λαϊκό θυμόσοφο απόφθεγμα: «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»! Παίζουν και οι δύο πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και υποθηκεύουν τη χώρα με την πολιτική τους στάση.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι τόσο προκλητικός και αποκρουστικός αυτός ο δικομματικός καυγάς, που τολμούν και χρησιμοποιούν έννοιες, όπως της υποτέλειας, ο ένας ενάντια στον άλλο, την ώρα που και οι δύο μαζί υπηρετούν την ίδια πολιτική! Ο ένας από τη θέση της κυβέρνησης και ο άλλος από τη θέση της αντιπολίτευσης!

Η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά τι έφερνε ως συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους τον Αύγουστο του 2015 και η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα αστικά κόμματα γνώριζαν πολύ καλά τι ψήφιζαν.

Το τρίτο μνημόνιο έφερνε καινούργια αντιλαϊκά μέτρα. Οι πάντες, από τα αστικά κόμματα, το ήξεραν και οι πάντες υποκλίθηκαν στις απαιτήσεις των εταίρων. Για να υπάρξει το δημοσιονομικό πλεόνασμα, με βάση το οποίο τώρα η κυβέρνηση παριστάνει το νταή και σπεκουλάρει πουλώντας φιλολαϊκή πολιτική, έπρεπε να χωθεί βαθιά το χέρι στις τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η Νέα Δημοκρατία γνώριζε ότι τα νέα μέτρα θα έφερναν μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέα φορολογία. Πήγε και κρύφτηκε πίσω από το απατεωνίστικο επιχείρημα, ότι ψηφίζει το μνημόνιο για να εξασφαλιστεί ο «Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η παραμονή της στο ευρώ»! Αλλά… Αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της με τα μέτρα!…

Μόνο που εάν ήταν και η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει και αυτή τα ίδια μέτρα, γιατί εάν δεν τα έπαιρνε ο πολύς Σόιμπλε θα τους εξανάγκαζε να τα πάρουν ή θα τους ξεπέταγε από το ευρώ. Και όχι μόνο αυτός. Κράτησε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία τις αποστάσεις της, ψηφίζοντας βεβαίως, μόνο και μόνο για να έχει το περιθώριο να παίζει και σπεκουλάρει πάνω σε μια πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και θα εφάρμοζε και η ίδια.

Γιατί τι είναι ακριβώς αυτό που μας δείχνει η στάση των εταίρων και η αντίδραση της κυβέρνησης με την επιστολή Τσακαλώτου; Ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο να εφαρμόσει μια πολιτική, που δε θα εγκρίνεται από τους εταίρους. Και αυτή η έγκριση περνάει και μέσα από ταπεινωτικές επιστολές τύπου Τσακαλώτου.

Δεν είναι πρωτότυπο γεγονός. Έχει ξαναγίνει ακριβώς το ίδιο και επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ταπεινωτικές ήταν και εκείνες οι επιστολές που απαιτούσαν οι εταίροι. Το ίδιο παιχνίδι έπαιξε και η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία, υποτίθεται, αντιστεκόταν στις παράλογες απαιτήσεις των εταίρων. Ό,τι δηλαδή ισχυρίζεται και η σημερινή κυβέρνηση.

Και το πρόβλημα που παρακάμπτεται συνεχώς ποιο είναι; Ότι η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους, για τα μικρομεσαία μικροαστικά στρώματα και για την ίδια τη χώρα μας, που υφίσταται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από τα αρπακτικά, που κατ’ ευφημισμό ονομάζονται εταίροι.

Και γι’ αυτό ακριβώς το ζήτημα δεν αναφέρει τίποτα ούτε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, την οποία και παραθέτουμε:

«Η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο».

Το ζήτημα της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι ένα άμεσο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία μικροαστικά στρώματα, που εξαθλιώνονται και καταστρέφονται. Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται φυσικά και συμφέρουν την αστική τάξη, αν και ένα μέρος της καταστράφηκε από την πολιτική που εφαρμόζεται. Υπέστη και η ίδια τις συνέπειες από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται να εφαρμοστούν. Και ήταν μοιραίο και γι’ αυτήν.

Δυστυχώς σε συνθήκες που οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν την πολιτική του Κόμματος, για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ με σοσιαλιστική επανάσταση, το Κόμμα δεν είναι σε θέση να προτείνει μια πολιτική διέξοδο που θα λύνει το παραπάνω θέμα, που συνεχώς οξύνεται και έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Όπως θα λύνει και το ζήτημα της συνολικής απεξάρτησης της χώρας μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ουσιαστικά με τη στάση που κρατάει η ηγεσία του Κόμματος καταδικάζει το κόμμα να μένει έξω από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και αυτό το θέμα, ενώ συνεχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δε το λύνουν ούτε οι «Θέσεις» της ΚΕ του Κόμματος που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν.

COMMENTS