Απαράδεκτη κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς

image8Εδώ και αρκετές ημέρες γινόταν λόγος από την ΕΜΥ για τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες, που θα επικρατούσαν στη χώρα μας και τους χιονιάδες που θα επέρχονταν. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που αναμενόταν, ιδιαίτερα στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Είναι προφανές ότι η δημοσιονομική πειθαρχία έχει στερήσει από τη χώρα μας και τις δημόσιες υπηρεσίες της, τις Περιφέρειες και τους Δήμους τα αναγκαία μέσα για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καιρικές συνθήκες.

Η χώρα μας υποφέρει το καλοκαίρι από τις φωτιές και το χειμώνα από τις πλημύρες και τα χιόνια. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη για δημόσια έργα υποδομής, που θα προστατεύουν τη χώρα μας από τα καιρικά φαινόμενα.

Και το ζήτημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της χώρας μας αλλά όλων των χωρών της Ευρώπης, που χάθηκαν ζωές, για αρκετές δεκάδες ανθρώπων, εξ αιτίας του αφόρητου ψύχους που επικράτησε.

Η κυβέρνηση της χώρας μας, αλλά και οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέφυγαν στη γνωστή δικαιολογία: «των ακραίων καιρικών φαινομένων»! Μόνο που πρέπει να τονίσουμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι σπάνια. Θερμοκρασίες σαν και αυτές που επικράτησαν της τάξης των 10, 15 και 20 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν έχουν ξαναϋπάρξει.

Άμεσο και επιτακτικό ζήτημα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αστέγων, που όλο και πιο πολύ διογκώνεται ο αριθμός τους σε πολλές χιλιάδες ανθρώπων, και των προσφύγουν, που στεγάζονται σε καταυλισμούς πλήρως ακατάλληλους για την προστασία της ζωής τους. Δε μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους και αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αλλά πρώτα και κύρια οι ζωντανές μαρτυρίες όσων επισκέφτηκαν αυτούς τους καταυλισμούς. Στην κυριολεξία οι πρόσφυγες ζουν κάτω από ένα τεντόπανο που αδυνατεί να τους προστατέψει από τα χιόνια και τις βροχές, ζουν μέσα στα λασποχιόνερα, χωρίς καμία φροντίδα θέρμανσης.

Οι εικόνες αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι εικόνες ντροπής. Και την ίδια στιγμή κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση σπεκουλάρουν πάνω στο ζήτημα των προσφύγων και υποκρίνονται για το ενδιαφέρον που, υποτίθεται, ότι δείχνουν γι’ αυτούς.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πλευρά της κατάστασης που έχει φέρει τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Αφορά στα λαϊκά στρώματα, που αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο για τα σπίτια τους. Πάρα πολλές πολυκατοικίες στερούνται θέρμανσης εξ αιτίας της οικονομικής αδυναμίας να αγοράσουν πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου, λόγω των οικονομικών μέτρων που προβλέπει το Γ’ μνημόνιο, συνεχώς αυξάνεται, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα ορισμένων ευπαθών ομάδων.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για να λύσει κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των προσφύγων, με τη μεταφορά τους σε δημόσιους και ασφαλείς χώρους, που θα διαθέτουν τα στοιχειώδη μέσα για τη διαβίωσή τους.

Όσο για την αστική αντιπολίτευση, αρκετά με τη δημαγωγική της τακτική. Το «Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» κυβέρνησης και αστικής αντιπολίτευσης στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και το διαπιστώνουμε στην πράξη.

image10KKE

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου

Άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους

 

Σε σχόλιό του, για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο και στο χιόνι, μέσα σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατό, με την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους και την παροχή όλων των απαραίτητων μέσων».

COMMENTS