Δάκρυα!… Τόσα δάκρυα!… Για τόσα ψέματα!

Σε μια καλοστημένη αμερικάνικου τύπου εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε τον τελευταίο αποχαιρετιστήριο λόγο του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην εκδήλωση αυτή ήταν εμφανές ότι ο Μπαράκ Ομπάμα φιλοτέχνησε την υστεροφημία του προκαλώντας έντονα συγκινησιακά συναισθήματα σ’ ένα κοινό, που ήταν σαφώς έτοιμο να χειροκροτήσει την ομιλία του (που την έσκισε και την ξανάγραψε πέντε φορές), που αφορούσε στη δημοκρατία, την οποία και την πρόβαλε ως «παρακαταθήκη» που έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ και που αφήνει στον Αμερικάνικο λαό! Ισχυρίστηκε παραπέρα ότι: «Η Αμερική είναι πολύ καλύτερη και ισχυρότερη από κάθε άποψη σε σχέση με το 2008, όταν αναλάβαμε»!

Φυσικά ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είπε την αλήθεια, αλλά μια και μίλησε για τη δημοκρατία θα ήταν σκόπιμο να του θυμίσουμε ότι επί της δικής του θητείας οι κοινωνικές ανισότητες οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, ότι οι έγχρωμοι των ΗΠΑ δολοφονούνταν «διά ασήμαντον αφορμή» από τις αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ και ότι τα ρατσιστικά φαινόμενα οξύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που οι εξεγέρσεις των εγχρώμων έγιναν σύνηθες φαινόμενο στις ΗΠΑ θυμίζοντας την περίοδο της δεκαετίας του ’60.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δε γίνεται να τα αποκρύψουν τα καλοβαλμένα λόγια στο χαρτί, ούτε οι κατασκευασμένες στατιστικές των ΗΠΑ. Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι ανασφάλιστοι, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σιτίζονται με τα κρατικά κουπόνια, που τους εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαγητό, εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που είναι άστεγοι, εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που είναι άνεργοι.

Αυτήν τη δημοκρατία που φιλοδοξεί ο Μπαράκ Ομπάμα να αφήσει ως παρακαταθήκη στον Αμερικάνικο λαό την έκανε και εξαγωγή σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως π.χ. στην Ουκρανία, που το δεξί του χέρι για την εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών, η Βικτώρια Νιούλαντ, υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησής του, επέβαλε μια κυβέρνηση, εκπαραθυρώνοντας μια άλλη εκλεγμένη κυβέρνηση, που έφερε τους φασίστες στην εξουσία στην Ουκρανία.

Είναι περιττό να αναφέρουμε την εκπαίδευση που παρείχαν οι ΗΠΑ στα Ουκρανικά φασιστικά τάγματα σε διάφορες χώρες δορυφόρους των ΗΠΑ, γειτονικές προς την Ουκρανία, φασιστικά τάγματα που ευθύνονται για το μακελειό που προκάλεσαν στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, για το ανηλεές κυνήγι δημοκρατικών πολιτών, με πρώτους τους κομμουνιστές, για την καταστροφή των γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, για δολοφονίες πολιτών και για τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού (δολοφονικές επιθέσεις ειδικά εκπαιδευμένων στρατιωτικών φασιστικών ταγμάτων), που εξαπόλυσαν ενάντια στο Ρωσόφωνο πληθυσμό και σε αγωνιστές των Λαϊκών Δημοκρατιών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε ένα καθεστώς στην Ουκρανία που καταδίκασε το λαό της Ουκρανίας στη φτώχεια και την ίδια την Ουκρανία στην οικονομική χρεοκοπία.

Τι να πούμε για τον πόλεμο στη Συρία και για τα σχέδια που είχε βάλει μπροστά ο Μπαράκ Ομπάμα για τη διάλυση κρατών, την αλλαγή των συνόρων, τη δημιουργία του ISIS, που την είχε αναλάβει η Χίλαρι Κλίντον ως υπουργός εξωτερικών της δικής του κυβέρνησης, τους εκατοντάδες χιλιάδες των μισθοφόρων που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας, προκειμένου να πετύχουν την πτώση του Άσσαντ και το διαμελισμό της Συρίας, τη δημιουργία νέων κρατών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μέχρι και το Λάντεν θυμήθηκε στην ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ξέχασε να πει ότι και αυτός ήταν δημιούργημα των ΗΠΑ, που όταν πλέον δεν τους ήταν χρήσιμος βρήκαν τον τρόπο να τον ξεφορτωθούν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε μια εικονική πραγματικότητα για τις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται ότι δεν πήρε είδηση ότι τίποτα σε μια κοινωνία δεν μένει ακίνητο. Δεν κατάλαβε ότι το «Αμερικάνικο όνειρο» έχει υποστεί μεγάλη φθορά και ότι η αναστήλωσή του δεν είναι εφικτή πλέον, όταν η American Economics Association στην ετήσια συνέλευσή τους, ASSA 2017, με συμμετοχή 13.000 καθηγητών – κυρίως από Αμερικάνικα πανεπιστήμια, και πτυχιούχων οικονομολόγων συζητάνε το εάν ο καπιταλισμός έχει μπει σε μια permanent stagnation (διαρκή – μόνιμη στασιμότητα).

Φαίνεται ακόμη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν κατάλαβε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό συνεχή φθορά ως οικονομική δύναμη, ότι έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ότι στρατιωτικά δε μπορούν να επιβάλουν χωρίς περιορισμούς τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα παγκόσμιο τοπίο που τίποτα δε θυμίζει το ’90.

Όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ, είναι έθιμο, να εκφωνούν έναν αποχαιρετιστήριο λόγο με τη λήξη της θητείας τους. Ο Μπαράκ Ομπάμα φρόντισε να τον «ποτίσει» και με τα δάκρυά του. Τί κοστίζουν μερικά δάκρυα μπροστά σε μια εικονική πραγματικότητα! Ίσως, πάλι, γιατί το μέλλον της πρώην πρώτης κυρίας αρχίζει να διαγράφει την τροχιά του!…

COMMENTS