Ακινζί: Η προσάρτηση των κατεχομένων δεν ωφελεί κανέναν

Ο Μουσταφά Ακινζί παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα της Τουρκίας «Τζουμχουριέτ». Μπορεί βέβαια να υποστηρίζει τη μη προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά σε όλα τα επίδικα ζητήματα η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί με βάση τις προτάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εδαφικό ζήτημα. Τη συνέντευξη αυτήν την παρουσιάζει συνοπτικά η Κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» και προς ενημέρωση των αναγνωστών μας την αναδημοσιεύουμε. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να παραπλανηθεί κανείς από τον τίτλο που επέλεξε ο «Πολίτης» για την παρουσίαση της συνέντευξης, γιατί στο περιεχόμενό της καταδεικνύεται ότι στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι αποδέχονται μόνο την ύπαρξη δύο συνιστώντων κρατών – δύο ξεχωριστών πολιτειών, ενώ η βάση της επίλυσης του εδαφικού ζητήματος θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με το χάρτη που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ο Μουσταφά Ακινζί. Την ίδια στιγμή επιδιώκεται να ανοίξουν όλα τα μπλοκαρισμένα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό ζήτημα χρησιμοποιείται για ευρύτερους γεωπολιτικούς σκοπούς.


Η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία δεν ωφελεί κανέναν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, ενώ είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για κανένα χάρτη. Όπως είπε, οι χάρτες θα ξεκλειδωθούν από τη θυρίδα του ΟΗΕ στο τέλος, “αφού έχουν τελειώσει όλα”. Για το περιουσιακό δήλωσε ότι γίνεται λόγος να τεθεί όρος όπως οι περιουσίες που θα επιστραφούν να μην ξεπερνούν το 1/3, ωστόσο αυτό, είπε, δεν έχει συμφωνηθεί.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν φωνές για β’ και γ’ σχέδιο, όπως προσάρτηση στην Τουρκία. “Αυτά είναι θέματα που δεν είναι στην ατζέντα μας. Τέτοια εξέλιξη δεν ωφελεί ούτε εμάς ούτε την Τουρκία. Η προσάρτηση δεν ωφελεί κανέναν”, ανέφερε.
Για τους χάρτες, ο Τ/κ ηγέτης είπε “δεν έχουμε συμφωνήσει για κανένα χάρτη. Οι Ε/κ απέρριψαν το δικό μας στην Γενεύη και εμείς το δικό τους. Στο κεφάλαιο του εδαφικού δεν υπάρχει συμβιβασμός. Οι χάρτες που είναι αυτή τη στιγμή στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών θα βγουν τελευταίοι. Η θυρίδα θα ανοίξει αφού έχουν τελειώσει όλα”.

“Πάνω στους χάρτες θα υπάρξουν μικρές αλλαγές. Κατά μεγάλη πιθανότητα το έδαφος θα σχηματίσει ο δικός μας χάρτης. Είναι αδύνατον ο δικός τους χάρτης να ληφθεί ως βάση, αυτό το είπα από την πρώτη μέρα. Εκείνον τον χάρτη οι Τ/κ δεν τον δέχονται”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές, “αλλά στόχος μας είναι να μετακινηθούν όσο λιγότεροι άνθρωποι γίνεται. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι πως κανένας δεν θα μετακινηθεί εάν δεν υπάρξει ένα κατάλληλο μέρος και αντίστοιχη εργασία. Κανένας δεν θα πει σε κάποιον ‘φύγε αδελφέ μου και πήγαινε και φρόντισε μόνος σου για την τύχη σου’. Αυτά είναι δύσκολα αλλά είναι πιθανά”.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως εάν υπάρξει λύση το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει στην ομόσπονδη δομή και θα μετατραπεί σε τ/κ συνιστώσα πολιτεία. “Εάν λόγω της στάσης των Ε/κ δεν γίνει, τότε δεν θα εγκαταλείψουμε το ‘κράτος’ μας. Ή θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία ή θα συνεχίσει το δρόμο της με τον ίδιο τρόπο. Ασφαλώς η προτίμησή μας είναι η λύση”, είπε.
Σε ερώτηση εάν με την ελεύθερη εγκατάσταση των Ε/κ στο βορρά οι Τ/κ θα γίνουν μειονότητα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, προσθέτοντας ότι η “βόρεια Κύπρος” δεν είναι άδεια και πως μπορεί να γίνει λόγος για δικαίωμα εγκατάστασης χωρίς να περιλαμβάνεται κανένα πολιτικό ή άλλο δικαίωμα. “Για παράδειγμα, ένας Ε/κ ή ένας συνταξιούχος Τ/κ θέλει να πάει στο παλιό του χωριό και να κάνει σπίτι. Αυτό μπορεί να το κάνει. Σε περιορισμένο βαθμό μπορεί να υπάρξει ιδιοκτησία. Τις ρυθμίσεις για το πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος περιουσία στο βορρά θα τις κάνει η τ/κσυνιστώσα πολιτεία. Εάν μέσα στο πλαίσιο αυτών των ρυθμίσεων κάποιος θέλει να έρθει και να πάρει περιουσία, μπορεί να το κάνει.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν τίθεται θέμα οι Τ/κ να γίνουν μειονότητα και ότι θα δοθεί το δικαίωμα της νόμιμης άδειας παραμονής. “Αυτό σε κανένα χωριό και καμιά χώρα δεν θα ξεπεράσει το 20%”, ανέφερε, λέγοντας ότι αυτό το ποσοστό θα έχει δικαίωμα ψήφους στις τοπικές εκλογές.

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι δεν θα ζουν μαζί οι Ε/κ και οι Τ/κ ,ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μάλλον γίνεται λόγος να ζουν δίπλα δίπλα, προσθέτοντας ότι από το 1974, 500 Ε/Κ ζουν στην Καρπασία. “Τρομάζουν τους ανθρώπους μας ότι θα είστε μειοψηφία, θα είστε αυτό και το άλλο. Είναι ανησυχίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Για το φυσικό αέριο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ο πιο κοντινός, λογικός και φτηνός τρόπος είναι να ενωθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου με του Ισραήλ και να μεταφερθεί στην Τουρκία για να καλύψει τόσο τις ανάγκες της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης. Όπως είπε, αυτό θα μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό διάδρομο από το νότο.

Για το περιουσιακό είπε ότι θα ξεπεραστεί μόνο με μια λύση και πως θα δημιουργηθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν ισότιμα Ε/κ και Τ/κ. “Η κυρίαρχη άποψη εδώ είναι ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις”, ανέφερε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα θα γίνουν αποζημιώσεις, ανταλλαγές και επιστροφές. Υπάρχουν, είπε, κενές περιουσίες οι οποίες θα επιστραφούν. Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει όρος να μην ξεπεράσει το 1/3 και τα 2/3 να παραμείνουν στους Τ/κ. Σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία αλλά προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τάση, όπως είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι περιουσίες που άφησαν οι Ε/κ στον βορρά είναι 1,5 εκατομμύρια εκτάρια και οι περιουσίες που άφησαν οι Τ/κ στον νότο είναι 500 χιλιάδες εκτάρια.

Για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στην περίπτωση λύσης αμέσως τα 8-10 κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα ανοίξουν. Όπως είπε όλες αυτές οι εξελίξεις θα βελτιώσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Πηγή: politis.com.cy

COMMENTS