Η πολιτική διαπραγμάτευση, μέτρα και …αντίμετρα

Οι «θεσμοί» επέστρεψαν, με βάση τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη, και έπιασαν δουλειά αμέσως. Οι υπουργοί παρελαύνουν κατά σειρές μπροστά τους και το πρώτο πράγμα που άκουσαν από τους θεσμούς ήταν ότι πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα της τάξης του 2% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 3.6δισ. ευρώ. Και άλλα πολλά, όπως απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αφορολόγητου, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, εξωδικαστικοί διακανονισμοί, το ταμείο για τη δημόσια περιουσία κ.α..

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα βέβαια επικείμενα μέτρα ως εξίσωση με τα αντίμετρα, που προτίθεται να πάρει και να τα καταστήσει μέρος της συμφωνίας, με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, έχει αποτύχει.

Το σύνθημα, διατυπωμένο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι η λιτότητα τελείωσε και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ μέτρα εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση ιδιαίτερα μετά και την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη βουλή.

Πιο επίσημη διάψευση για το εάν τελειώνει ή όχι η λιτότητα δε θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά και η ίδια η πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει ακριβώς ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων. Αυτό που γνωρίζουμε, λοιπόν, με βεβαιότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν ακριβά «την αρχή του τέλους της …λιτότητας», όπως τώρα διατυπώνεται το …τέλος της λιτότητας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα αστικά ΜΜΕ έχουν περιέλθει σε μια σχετική αδυναμία να διατυπώσουν πολιτικό λόγο και πολλά από αυτά καταλήγουν να χαρακτηρίσουν τα νέα μέτρα ως «παράλογα», στα οποία επιμένουν οι δανειστές, να ενοχοποιούν το ΔΝΤ για τους «παραλογισμούς» του και να τα «βάζουν» με τους «ευρωπαίους» εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι …σιωπούν στα όσα απαιτεί το ΔΝΤ!

Η πραγματικότητα, βέβαια, διαψεύδει τους πάντες, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι δανειστές βαδίζουν και διαμορφώνουν τις απαιτήσεις τους με βάση τους δικούς τους υπολογισμούς, παίρνοντας υπόψη τα δικά τους συμφέροντα, τις αντιθέσεις τους, και τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες που βρίσκονται σε εκλογικές διαδικασίες. Με βάση αυτά τα κριτήρια, αλλά και την λαφυραγώγηση της δημόσιας περιουσίας οι δανειστές «κόβουν και ράβουν» τα ανάλογα μέτρα.

Αυτήν την πραγματικότητα δε μπορούν να την ξεπεράσουν ούτε η κυβέρνηση, ούτε και η Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε και τα αστικά ΜΜΕ, γι’ αυτό το λόγο, την ίδια στιγμή, επιχειρούν να πείσουν τον Ελληνικό λαό ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η αξιολόγηση τόσο λιγότερο θα κοστίσει! Ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση τόσο περισσότερες θα είναι οι απαιτήσεις των δανειστών! Στην κυριολεξία η χώρα μας φαίνεται να κρέμεται από τη στάση των δανειστών. Και αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται ως μια «φυσιολογική» κατάσταση.

Οι αντιφάσεις τους πλέον, της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, είναι τόσο προφανείς, που το μόνο που τους έχει απομείνει ως τακτική είναι η κυβέρνηση να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση. Αφήνουν στο απυρόβλητο τους δανειστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ενώ και η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την πολιτική των δανειστών.

Φτάνουν στο σημείο, για να διασκεδάσουν την έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, να χαρακτηρίζουν «υπερβολικές» τις απαιτήσεις των δανειστών ( δε μπορούν να κάνουν και διαφορετικά), αλλά, από την άλλη, η μεν κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να πλασάρει τα νέα μέτρα, τα οποία η Νέα Δημοκρατία τα χαρακτηρίζει ως τέταρτο μνημόνιο «από το παράθυρο», την ίδια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία πιέζει την κυβέρνηση να τα δεχτεί και δεσμεύεται από τώρα ότι ως κυβέρνηση θα τα εφαρμόσει! Η κοροϊδία στο ζενίθ!

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μέσα από τη λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση προσπαθεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι δίνει μια σκληρή μάχη ενάντια στα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές, να δημιουργήσει ένα πολιτικό άλλοθι για να συγκρατήσει όσο το δυνατό περισσότερες λαϊκές δυνάμεις στην επιρροή της μέσα από την ανοιχτή παραπλάνηση των εργαζομένων και ότι προσπαθεί να ισοφαρίσει τα μέτρα με τα αντίμετρα!

Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει την κυβέρνηση ότι έχει υποταχτεί και θα αποδεχτεί όλα τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές, ότι «θα υπογράψει τα πάντα», επειδή καθυστερεί, αλλά η ίδια, ως κυβέρνηση, τελικά, θα εφαρμόσει όσα μέτρα και αντίμετρα δε θα ψηφίσει στη βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απολύτως σαφής: όλο το δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης θα το καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Μάλλον γνωρίζει κάτι περισσότερο από ό,τι γνωρίζουμε εμείς για το δημοσιονομικό πακέτο που προτείνουν οι δανειστές.

Και αυτό το γεγονός κάνει πιο καθαρή την πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας, που δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει αυτό το δημοσιονομικό πακέτο, και δείχνει ότι το μόνο που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί είναι η δυσαρέσκεια του Ελληνικού λαού και να τη στρέψει ενάντια στην κυβέρνηση την ώρα που θα έρθει για να συνεχίσει την πολιτική της κυβέρνησης που θα …καταψηφίσει! Και αυτή η πολιτική, όπως ήδη αναγγέλλεται, θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση. Όπως ακριβώς σε χειρότερη κατεύθυνση κινείται όλη η οικονομική πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης.

COMMENTS