Ο Νικολάς Μαδούρο για την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Αναδημοσιεύουμε για την ενημέρωση των αναγνωστών μας σε μετάφραση της «Νέας Σποράς» ένα άρθρο του telesurtv που περιέχει δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και αξιωματούχων της κυβέρνησής του σχετικά με την πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία.


Παραλληλίζοντας την επιθετικότητα κατά της Συρίας και της Βενεζουέλας, ο ηγέτης της Μπολιβαριανής Επανάστασης Νικολάς Μαδούρο, ανέφερε ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός «βασίζεται στα ψέματα προκειμένου να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του ενάντια στα έθνη», αναφέροντας τη Λιβυή και το Ιράκ ως άλλα παραδείγματα. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη στη Συρία, ανέφερε επίσης ότι η χώρα του «δε θα παραμείνει ποτέ σιωπηλή ενάντια στην αδικία, τον πόλεμο και τον θάνατο».

Και οι δύο χώρες, σύμφωνα με τον Μαδούρο, δέχονται επίθεση από εσωτερικές «εξτρεμιστικές» δυνάμεις που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες τους για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Στη Βενεζουέλα αυτές οι αποσταθεροποιητικές δυνάμεις παίρνουν τη μορφή πολιτικών ελιγμών και διαδηλώσεων της Δεξιάς.

Από την Τρίτη, διαδηλωτές της Δεξιάς αντιπολίτευσης επιτίθενται στην Εθνοφρουρά και τους αστυνομικούς με ξύλα, πέτρες και κάδους απορριμμάτων στην πρωτεύουσα της σοσιαλιστικής χώρας. Οι ταραχές που διοργανώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την προσωρινή ανάληψη εκ μέρους του ορισμένων αρμοδιοτήτων της Εθνοσυνέλευσης για όσο διάστημα ο νομοθέτης συνέχιζε να «περιφρονεί» το Σύνταγμα, μία απόφαση που τελικά ανατράπηκε.

Η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση, υποστηρίζει επίσης τις διαδηλώσεις φθάνοντας στο σημείο να καλεί το Αμερικάνικο Κογκρέσο «να αναλάβει δράση» ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες έκανε έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να εφαρμόσει «ισχυρή πίεση» ενάντια στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Στη Συρία, αυτοί που κάνουν έκκληση για ανανέωση της αμερικανικής επέμβασης, δρουν ως δυνάμεις αποσταθεροποίησης, τόνισε ο Μαδούρο.

«Κάνω έκκληση στη συνείδηση του λαού, στη συνείδηση της ανθρωπότητας να σταματήσει αυτό το εξτρεμιστικό όραμα για τον κόσμο», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επιθετικότητα ενάντια στη Βενεζουέλα έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται προ των πυλών μίας σύγκρουσης στο εγγύς μέλλον. Σε απάντηση στις απειλές του Νότιου Διοικητή των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα που υπόσχεται αλλαγή του καθεστώτος, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της σοσιαλιστικής χώρας κάνουν έκκληση για παγκόσμια προσοχή.

«Προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βενεζουέλας, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και των σκοπών του», ανέφεραν κυβερνητικά όργανα σε μία κοινή δήλωση την Παρασκευή.

«Αυτή η έκκληση απευθύνεται σε όλους τους Λαούς της Αμερικής μας για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιθέσεων στη χώρα μας».

Πηγή: telesurtv

COMMENTS