Η δολοφονική επίθεση στο Μάντσεστερ και οι προεκτάσεις της

Η νέα δολοφονική επίθεση του ISIS στο Μάντσεστερ προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή – ο ISIS ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη αυτής της επίθεσης, ενώ ανήγγειλε νέα χτυπήματα σε Ευρωπαϊκό έδαφος, πολύ πιο ισχυρά και αιματηρά. Είναι φανερό ότι όσο ο ISIS χάνει έδαφος στη Συρία τόσο θα εντείνει τα δολοφονικά του χτυπήματα έξω από αυτήν. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει να επιδιώκει.

Τα αστικά ΜΜΕ κατέφυγαν και πάλι στην ίδια επιχειρηματολογία. Τόνισαν με έμφαση ότι οι ηγέτες των κρατών πρέπει να αντιμετωπίσουν ριζικά αυτό το φαινόμενο και ότι αυτό το γεγονός σημαίνει πρακτικά ότι το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος πρέπει να εξαλειφθεί στη Συρία και το Ιράκ. Την ίδια στιγμή επανέφεραν στην επικαιρότητα τη θεωρία περί πολέμου των πολιτισμών, που είναι γνωστή από το παρελθόν από το αντίστοιχο βιβλίο του Χάντιγκτον, στο οποίο ο συγγραφέας πρόβλεπε ότι οι πόλεμοι που θα διεξάγονται στη σύγχρονη εποχή θα πάρουν το χαρακτήρα των πολέμων μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

Γι’ αυτό το λόγο και τα αστικά ΜΜΕ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι αυτού του είδους οι δολοφονικές επιθέσεις απειλούν τον τρόπο ζωής της Δύσης και τον πολιτισμό της.

Μετά την «Αραβική Άνοιξη», με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες μπορούμε να καταλάβουμε πόσο «προβλεπτικό» και ταυτόχρονα «χρήσιμο» ήταν αυτό το βιβλίο, ως δικαιολογητικό και ιδεολογικό εργαλείο προετοιμασίας ευρύτατων λαϊκών μαζών για όσα θα συντελούνταν σε περιοχές, όπου ο ιμπεριαλισμός επιχείρησε και πραγματοποίησε τις απροκάλυπτες επεμβάσεις του.

Αυτό που «ξέχασαν» τα αστικά ΜΜΕ να μας πουν είναι το ποιος δημιούργησε τον ISIS, όπως παλιότερα τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν, και άλλες παρόμοιες οργανώσεις, ποιος τις οργάνωσε, τις χρηματοδότησε και κυρίως ποιος τις εξόπλισε.

Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γαλλία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Ιορδανία και πολλές άλλες χώρες τροφοδότησαν με μπόλικο χρήμα και εξοπλισμό τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές σε κάθε περίπτωση που χρησίμευαν στα γεωστρατηγικά τους σχέδια.

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού, πέραν των άλλων και αδιαμφισβήτητων μαρτυριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα αναφέρουμε μία και μόνη μαρτυρία, από Αμερικανικό έδαφος, του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, του Τζουλιάνι, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ κατηγόρησε ευθέως και ανοιχτά τη Χίλαρι Κλίντον ότι είναι μέλος του ISIS.

Φυσικά αυτή η κατηγορία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αναπόδεικτη, αλλά αυτό όμως που έχει αποδειχτεί είναι η άμεση πρωτοβουλία και ανάμειξη της Χίλαρι Κλίντον, ως υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, στη δημιουργία του ISIS. Έτσι έχουμε και στην πράξη το ποιος δημιούργησε και τον «πόλεμο των πολιτισμών».

Είναι πέρα για πέρα υποκριτικό να βγαίνουν οι ηγέτες χωρών, που έχουν άμεση ευθύνη για τη δημιουργία του ISIS, να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονική επίθεση στο Μάντσεστερ, την ώρα που δε σταμάτησαν να τον αξιοποιούν για την πραγματοποίηση των γεωστρατηγικών τους σχεδίων και στρατιωτικών τους επεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι χώρες που δέχονται αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις παίρνουν μια σειρά κατασταλτικών μέτρων, που φτάνουν μέχρι την έξοδο του στρατού στις πόλεις, όπως έχει γίνει στη Γαλλία, στο Βέλγιο και τώρα στη Βρετανία. Στη Γαλλία συζητείται η επέκταση του στρατιωτικού νόμου μέχρι και το Νοέμβρη του ’17.

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι γίνονται συντονισμένες κινήσεις για την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας ενάντια στον ISIS, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και στρατιωτικής δράσης στη Συρία και το Ιράκ. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες προβλέπουν τη συνολική ένταξη του ΝΑΤΟ στη συμμαχία ενάντια στον ISIS, αλλά, ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε και την αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι κατά την επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία συζητήθηκε η δημιουργία ενός στρατιωτικού ΝΑΤΟ στην περιοχή με στόχο το ΙΡΑΝ και υπογράφηκαν πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία που αγγίζουν τα 150 δισ. δολάρια.

Μια άλλη πλευρά που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι η συντήρηση μιας επιχειρηματολογίας περί του πολέμου των πολιτισμών είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς και του φασισμού, που καλλιεργεί το ρατσιστικό μίσος και οξύνει την αντιισλαμική υστερία αυξάνοντας την επιρροή τους στους λαούς της Ευρώπης αποπροσανατολίζοντας από το κύριο ζήτημα ότι ο ISIS είναι δημιούργημα του ιμπεριαλισμού και αξιοποιείται από αυτόν για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και της συμμαχίας τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο οι ηγέτες της Δύσης ικανοποιούν ταυτόχρονα πολλούς στόχους: παρουσιάζονται ως διώκτες των τζιχαντιστών την ίδια στιγμή που τους αξιοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς, επιβάλλουν κατασταλτικά μέτρα, κατεβάζουν το στρατό στους δρόμους, επιβάλλουν στρατιωτικό νόμο, την ώρα που η δυσαρέσκεια πλατιών λαϊκών μαζών εντείνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, παίρνουν στρατιωτικά μέτρα γενικότερης σημασίας, προετοιμάζουν νέες επεμβάσεις, δημιουργούν στρατόπεδα που εκπαιδεύουν στρατιωτικά τμήματα, που θα χρησιμεύσουν για την καταστολή κοινωνικών αντιδράσεων, παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των δημοκρατικών ελευθεριών την ώρα που παίρνουν αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, στρώνουν το έδαφος για την ενδυνάμωση της ακροδεξιάς και του φασισμού δημιουργώντας παράλληλα ένα διαρκές πέπλο φόβου και κατατρομοκράτησης των εργαζομένων, που όλα μαζί τα παραπάνω κατατείνουν στην καθήλωση του Εργατικού Κινήματος.

Οι δολοφονικές επιθέσεις του ISIS πρέπει να συναντήσουν την ομόθυμη καταδίκη των εργαζομένων και όλων των λαών, άλλωστε αποδεικνύονται πολύ αξιοποιήσιμες από τον ιμπεριαλισμό, παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς από τον τρόπο που παρουσιάζονται αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις από τους ηγέτες της Δύσης και τα αντίστοιχα αστικά ΜΜΕ.

COMMENTS