«Εθνική συνεννόηση» και «εθνική προσπάθεια»

Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συζήτησε την πορεία του κυβερνητικού έργου με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση και το χρέος, που θα κριθούν στο προσεχές Eurogroup στις 15 του Ιούνη, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που προετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορούν στην αναπτυξιακή και την εκπαιδευτική πολιτική, τη Συνταγματική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε περιορίζεται αποκλειστικά στο ζήτημα του χρέους και επικαλούμενη τα θετικά σημάδια για την Ελληνική οικονομία αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή».

Η ανακοίνωση καταλήγει με μία πρόσκληση: «Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα».

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια ανακοίνωση σκοπιμότητας. Η κυβέρνηση είναι αδύνατον να αγνοεί ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και η Άνγκελα Μέρκελ έχουν συμφωνήσει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη Γερμανία, ώστε το ζήτημα του χρέους να μετατεθεί για μετά τις Γερμανικές εκλογές. Αυτό ακριβώς το γεγονός βεβαιώνουν και οι τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Επομένως για ποια «καθαρή λύση» μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι εξελίξεις είναι προδιαγραμμένες, όταν φτάνει να επικαλείται και ηθικούς λόγους για την ανάγκη διεξόδου για τη βιωσιμότητα του χρέους, όταν μέχρι τώρα στο δημόσιο λόγο του παρουσιαζόταν ως εκβιαζόμενος από τους δανειστές να αποδεχτεί το τρίτο μνημόνιο – και τώρα το συμπληρωματικό μνημόνιο, δηλαδή ένα τέταρτο μνημόνιο, όταν γνωρίζει πως ούτε αυτήν την ποσοτική χαλάρωση έχει εξασφαλίσει, για να έχει, έστω, ένα «επιχείρημα» στην αντιπαράθεσή του με τη Νέα Δημοκρατία;

Ποσοτική χαλάρωση, που δε δίνει καμία διέξοδο στην οικονομική κρίση, όπως δεν έδωσε και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλωστε αυτή λήγει μέσα σε λίγους μήνες.

Το αξιοπρόσεκτο, όμως, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μιλάει για εθνική συνεννόηση και εθνική προσπάθεια ντουμπλάροντας την επιχειρηματολογία του Αντώνη Σαμαρά το 2014!

Εξίσου αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εθνική συνεννόηση και εθνική προσπάθεια απαντάει μ’ έναν τρόπο, που στην κοινή γλώσσα μοιάζει σα να του λέει: «κόψε το λαιμό σου». Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να κρατάει σε επικαιρότητα το αίτημα για εκλογές «γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια» τα περί εθνικής συνεννόησης και εθνικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεφούσκωσε με τον πιο γελοίο τρόπο όλη η «επιχειρηματολογία» των αστικών δυνάμεων για το πως κατανοούν την εθνική συνεννόηση και την εθνική προσπάθεια, όταν τόσο η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, ψήφιζε μνημόνια και εφάρμοζε τη μνημονιακή πολιτική, στο όνομα της εθνικής προσπάθειας για έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση, όσο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε νέα μνημόνια διαλαλώντας ότι είναι η απαρχή μιας εθνικής προσπάθειας για έξοδο από την οικονομική κρίση και την είσοδο στην ανάπτυξη.

Τελικά αποδείχτηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι εθνική προσπάθεια και εθνική συνεννόηση είναι τα προσχηματικά επικαλύμματα για την εφαρμογή μια οικονομικής πολιτικής, που φορτώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων, μιας οικονομικής πολιτικής που ωφελεί τους δανειστές και την ντόπια αστική τάξη.

Για την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα, που έχουν σηκώσει αποκλειστικά το βάρος της οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας της χώρας μας, «εθνική λύση» είναι η σφυρηλάτηση της κοινωνικής τους συμμαχίας και η διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας από την πλευρά τους.

Θα προσθέταμε και κάτι ακόμη. Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας μας αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων πως ο εγκλωβισμός της χώρας μας και η παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε δίνει κανένα περιθώριο για φιλολαϊκή λύση στα μεγάλα και καυτά προβλήματα των εργαζομένων και της χώρας μας.

Θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τη ψήφιση του πρώτου μνημονίου το 2010: «Μας λέτε μονόδρομος, ΔΝΤ και μέτρα ή χρεοκοπία; Πάλι δίνετε ψεύτικη εικόνα στον ελληνικό λαό. Διότι τα μέτρα και η τεχνογνωσία του ΔΝΤ είναι που θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία. Όπως έγινε και στην Αργεντινή. Το ΔΝΤ οδήγησε την Αργεντινή στη χρεοκοπία». Για να προτείνει τη λύση, που θα απάλλασσε τη χώρα μας από την οικονομική κρίση και το χρέος: «Βγείτε και διεθνοποιήστε αυτό το πρόβλημα της χώρας. Δεν είναι δυνατόν μια τεράστια διεθνής, παγκόσμια οικονομική κρίση να ξεσπάει στο κεφάλι της Ελλάδας μόνο. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Διεθνοποιήστε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ώστε να διεκδικήσετε και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Τώρα μπορούμε να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα της «διεθνοποίησης» που είχε στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τώρα μπορούμε να ξέρουμε και το βάθος της υποκρισίας όλων των μνημονιακών δυνάμεων, όταν κάνουν λόγο για εθνική συνεννόηση και εθνική προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία.

COMMENTS