Καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερα!…

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προτίθεται να απαγορέψει τις συγκεντρώσεις στο κέντρο για αύριο Πέμπτη, εάν και εφόσον η ΠΟΑΣΥ, η ομοσπονδία των αστυνομικών, δε ματαιώσει την προγραμματισμένη εκδήλωση – συγκέντρωση στα Εξάρχεια.

Όπως καταλαβαίνουμε η δικαιολογία από την πλευρά της είναι απλή: αφού οι αστυνομικοί θα βρίσκονται σε δικιά τους εκδήλωση – συγκέντρωση, τότε πως θα περιφρουρηθεί η πορεία στο κέντρο των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Επομένως ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δικιά τους κινητοποίηση.

Τελικά, όμως, αυτή η δικαιολογία είναι τόσο απλή; Αμφιβάλλουμε. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η ΠΟΑΣΥ εξαγγέλλει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης – συγκέντρωσης μ’ ένα περιεχόμενο, που, ενώ κάνει λόγο για «ελεύθερες πόλεις», στην πραγματικότητα όλη η ιδεολογική πλατφόρμα νομιμοποιεί την κρατική καταστολή.

Και ενώ η ΠΟΑΣΥ εξαγγέλλει τη δική της εκδήλωση – συγκέντρωση, την ίδια στιγμή ο λεγόμενος χώρος των αντι-εξουσιαστών εξαγγέλλει τη δικιά του συγκέντρωση στον ίδιο χώρο! Οπότε ο προβλεπόμενος «χαμός» γίνεται επιχείρημα – δικαιολογία για την κυβέρνηση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Αυτή είναι μια πρώτη σύμπτωση!

Ας σημειώσουμε και μια άλλη λεπτομέρεια. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τις αποφάσεις της ΠΟΑΣΥ και το ιδεολογικό τους περιεχόμενο, αλλά δε βρίσκει χρήσιμη τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια! Στήριξη της ΠΟΑΣΥ αλλά και η απαραίτητη πολιτική απόσταση για κάλυψη. Αυτή είναι μια δεύτερη σύμπτωση!

Ας σημειώσουμε και κάτι ακόμη. Η ΠΟΑΣΥ φέρεται να ελέγχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι μια τρίτη σύμπτωση! Μια σύμπτωση που γεννάει πολλά ερωτήματα για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και τις αποφάσεις της ΠΟΑΣΥ.

Πατώντας σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση έρχεται η απαγόρευση. Αυτή είναι μια τέταρτη σύμπτωση!

Παράλληλα έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για τη συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι η ΔΑΚΕ τάχθηκε υπέρ της απεργίας και επομένως την κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί την απεργία, παρά το γεγονός ότι έχει καλέσει τους απεργούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ να τη σταματήσουν, στο πλαίσιο ενός σχεδίου, που αποσκοπεί στην υπονόμευση της κυβέρνησης.

Με βάση όλα τα παραπάνω συντηρείται μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, που από τη μια μεριά η κυβέρνηση κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι τάσσεται υπέρ των απολύσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και υπέρ της ιδιωτικοποίησης, ενώ από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ως ανήθικη, γιατί εμπαίζει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, που τους υπόσχεται πράγματα που δε μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Το σημαντικό, όμως, γεγονός είναι ότι και η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία με τις προτάσεις τους δεν εξασφαλίζουν μόνιμη εργασία στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ενώ η Νέα Δημοκρατία τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ιδιωτικοποίησης του τομέα αποκομιδής των σκουπιδιών, αλλά και η κυβέρνηση καμώνεται ότι προσπαθεί να την αποτρέψει, αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί τα πράγματα στις απολύσεις των εργαζομένων και στην ιδιωτικοποίηση.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση και με τον κατακλυσμό της παραπληροφόρησης που επικρατεί στα αστικά ΜΜΕ είναι δύσκολο να προσανατολιστεί κανείς και να ξεχωρίσει που πραγματικά γίνεται η σύγκρουση.

Η σύγκρουση γίνεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου και στην εξασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία, γιατί οι προτάσεις και της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ήρθε την κατάλληλη στιγμή και υποτίθεται ότι στηρίζεται στο Σύνταγμα, οδηγούν στην απόλυση όχι μόνο των συμβασιούχων στους ΟΤΑ αλλά γενικότερα στο Δημόσιο.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έρχεται η ΠΟΑΣΥ, με την εκδήλωση – συγκέντρωση στα Εξάρχεια, οι λεγόμενοι αντι-εξουσιαστές, με την αντισυγκέντρωση στον ίδιο χώρο, και η απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πολλές οι συμπτώσεις για να είναι τυχαίες. Πολύ περισσότερο που η και με αυτόν τον τρόπο απαγόρευση των συγκεντρώσεων έχει ιδιαίτερη σημασία για την «προπόνηση» των εργαζομένων στην ιδέα των απαγορεύσεων των συγκεντρώσεων για να εξασφαλίζεται η …ασφάλεια των συγκεντρώσεων!

Πάρα πολλές συμπτώσεις για να είναι τυχαίες και ασύνδετες μεταξύ τους. Συμπτώσεις που μας οδηγούν να καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα μερικοί νομίζουν.

Πάνω απ’ όλα, όμως καταλαβαίνουμε το κύριο. Ήττα της πολιτικής που εφαρμόζεται σημαίνει ήττα και της κυβέρνησης αλλά ήττα και της Νέας Δημοκρατίας. Και οι δύο οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

COMMENTS