Ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύονται γαι να επιχειρήσουν εν καιρώ ειρήνης – Αναδημοσίευση

 

Αναδημοσιεύουμε, ως έχει, το άρθρο του Δημήτρη Αργυρίου (31/8/2017) από το ιστολόγιο: THINK NEWS. Θα ακολουθήσει ο σχολιασμός της «Νέας Σποράς».

 

Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα εκπαιδεύονται και ασκούνται διαρκώς και διαθέτουν την εμπειρία, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο να διαχειριστούν μια κρίση. Είναι σαφές ότι υπάρχουν όρια στις δυνατότητές τους αλλά το γεγονός πως επιχειρούν επι δεκαετίες, κάποιες φορές κάνοντας σοβαρά λάθη, έχει προσδώσει σε αυτές τις υπηρεσίες και σε όλο τον μηχανισμό διαχείρισης ενός περιστατικού που διαθέτουν, την απαραίτητη εμπειρία.

Η χώρα έχει Σύνταγμα και νόμους που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και εμπειρίες της Πατρίδας μας. Όσο και εάν σε μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού η ιδέα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να εμπλακούν σε επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης είναι θελκτική και θα αποτελέσει την σωτήρια λύση, είναι σαφές πως μια τέτοια κατεύθυνση θα ήταν ολέθρια.

Η αγάπη μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι τεράστια. Με αυτή την έξωθεν καλή μαρτυρία έχουμε διακριτικό πλεονέκτημα από αρθρογράφους ανήκοντες σε άλλους χώρους να διατυπώσουμε ρητά τις παρακάτω απόψεις και για αυτό ακριβώς τον λόγο θεωρούμε πως η κατεύθυνση που έχει δοθεί θα πλήξει το στράτευμα ανεπανόρθωτα.

Η εμπλοκή των Ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης και η δυνατότητα να συλλαμβάνουν, όπως ακριβώς τα Σώματα Ασφαλείας, οδηγεί το πολίτευμα σε λάθος μονοπάτι. Σε καμμία σύγχρονη δημοκρατία δεν είναι αυτό αποδεκτό, παρά μόνο με συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως η έγκριση του Attorney General στην Αμερική ή την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο σε συγκεκριμένες χώρες στην Ευρώπης. Αυτές οι χώρες όμως δεν είχαν στο πρόσφατο παρελθόν τους την εμπειρία της στρατιωτικής δικτατορίας. Η κατεύθυνση των Ενόπλων Δυνάμεων προς την ανάπτυξη δυνατοτήτων σύλληψης, ειδικά όταν τα προφίλ επιχειρήσεων για τα οποία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή καλύπτεται από τα Σώματα Ασφαλείας, τότε άποψη μας είναι πως μπαίνουμε σε μονοπάτια επικίνδυνα. Σε αντίθεση με την άποψη πολλών, η λύση των προβλημάτων της χώρας δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να είναι εξωθεσμική. Δεν είναι λύση στα προβλήματα του λαού μας να συλλαμβάνουν Έλληνες πολίτες οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές ή οι βατραχάνθρωποι.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Think News πριν από το καλοκαίρι που διανύουμε επικοινωνήθηκε σε ομαδάρχες μονάδας ειδικών επιχειρήσεων πως πρέπει να αναπτυχθεί η δυνατότητα σύλληψης με σκοπό την χρήση της σε επιχειρήσεις εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Είναι στην διάθεση μας τα ονόματα των Ομαδαρχών και το όνομα του ανωτάτου αξιωματικού ο οποίος μετέφερε την διαταγή.

Επίσης, μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων έλαβε επανηλλειμένως εκπαίδευση απο μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας σε αντικείμενα καταστολής πλήθους, σε διαδικασίες σύλληψης και σε μάχη σε αστικό περιβάλλον. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας δεν είναι η μάχη σε αστικό περιβάλλον σε πιθανή εχθρική χώρα.

Μας δημιουργούνται εύλογα απορίες. Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στο οποίο προβλέπεται η σύλληψη εντός της Ελληνικής επικράτειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις; Πως αυτή η δυνατότητα σχετίζεται με την όποια τρομοκρατική απειλή; Το Π.Ν. δεν έχει δηλώσει ρητά την άρνηση του σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών να εμπλακεί σε επιχειρήσεις εντός των χωρικών υδάτων; Σε περίπτωση σύλληψης, ποια υπηρεσία του Π.Ν. η του Ε.Σ. θα πραγματοποιεί την προσαγωγή στα πολιτικά δικαστήρια; Ποιο δικαστήριο θα δικάσει το αδίκημα και ποια υπηρεσία του Π.Ν. ή του Ε.Σ. διαθέτει ανακριτικούς υπαλλήλους;

Είναι σαφές για εμάς πως η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να γνωρίζει αυτές τις κινήσεις. Δεν περιέρχεται στην αντίληψη του εκάστοτε πολιτικού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μιας μονάδας. Ούτε καν η πραγματοποίηση της συνεκπαίδευσης.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ THINK NEWS

Η άποψη μας είναι σαφής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχουν ρόλο σε περίπτωση εκδήλωσης τρομοκρατικής απειλής. Πρέπει να λάβουν εκπαίδευση από τα Σώματα Ασφαλείας και να σχεδιάσουν απο κοινού τα πλάνα ενεργειών. Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση όμως τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύονται μέχρι αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστούν σε καμμία περίπτωση κατα την διάρκεια ενός τέτοιου περιστατικού.


 

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εγκυρότητα του παραπάνω άρθρου που αναδημοσιεύουμε. Το βέβαιο, όμως, είναι, ότι επικαλείται ονόματα και πηγές, που προτίθεται να της δώσει στη δημοσιότητα, εφόσον ζητηθούν, γεγονός που μας οδήγησε και στην αναδημοσίευσή του, όπως, επίσης, το βέβαιο είναι ότι και κατά το παρελθόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανάλογες ειδήσεις που αναφέρονται ακριβώς στο ίδιο θέμα: στην εκπαίδευση της αστυνομίας και του λιμενικού για «την αντιμετώπιση κρίσεων», στην ανάμειξη του στρατού για την αντιμετώπιση «έκτακτων καταστάσεων».

Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Λέγεται ότι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων ήδη έχουν εκπαιδευτεί από μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας «σε αντικείμενα καταστολής πλήθους, σε διαδικασίες σύλληψης και σε μάχη σε αστικό περιβάλλον»! Και ο αρθρογράφος κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα παραπέρα. Διαβεβαιώνει πως : «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας δεν είναι η μάχη σε αστικό περιβάλλον σε πιθανή εχθρική χώρα»! Με δυο λόγια αποκλείει την περίπτωση να πρόκειται για επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας.

Παλιότερα είχε καταγγελθεί ότι στην απεργία των ναυτεργατών είχαν χρησιμοποιηθεί ειδικές μονάδες για να χτυπήσουν, όπως και έγινε, τους ναυτεργάτες που περιφρουρούσαν την απεργία τους.

Αυτός θα είναι ο ρόλος αυτών των μονάδων «σε καιρό ειρήνης»;

Ασφαλώς, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, σε μια σειρά χώρες έχει κηρυχθεί Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, δηλαδή στρατιωτικός νόμος. Ο στρατός βγήκε στους δρόμους και ανέλαβε δράση. Παράλληλα βλέπουμε μια σειρά μέτρα που παίρνονται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτελούνται συντονισμοί, εντείνονται οι συνεργασίες των διάφορων υπηρεσιών πληροφοριών σε διάφορα επίπεδα, και όλα αυτά πάνε σε παράλληλη κατεύθυνση και εφαρμογή με πρωτοβουλίες και μέτρα για την ενδυνάμωση της Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε στρατιωτικό επίπεδο, πάντα, βέβαια, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, ενώ καταγγέλλεται η δράση των τζιχαντιστών αποσιωπάται συστηματικά το ποιος δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος και τους τζιχαντιστές, το ποιος τους τροφοδότησε με στρατιωτικό εξοπλισμό, το ποιος τους χρηματοδότησε, παράλληλα, εντείνεται και αναβαθμίζεται ποιοτικά ο αντικομμουνισμός σε επίπεδο υστερίας, ενώ αποκαθίστανται οι συνεργάτες των ναζιστών.

Είναι φανερές οι προθέσεις και καλύπτουν ταυτόχρονα πολλούς στόχους:

Οι αστικές τάξεις ανησυχούν για τη στάση των λαϊκών μαζών μπροστά στην πολιτική που εφαρμόζουν. Ένας στόχος, πρωταρχικός, είναι η αντιμετώπιση των αντιδράσεων των εργαζομένων στο όνομα της «εσωτερικής ειρήνης», του «κλίματος εμπιστοσύνης», που πρέπει να υπάρχει, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη.

Ένας δεύτερος στόχος είναι στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας να κυριαρχήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να ακυρωθεί κάθε λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση.

Ένας τρίτος στόχος είναι να μην υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις για τα στρατιωτικά μέτρα που παίρνει το ΝΑΤΟ σε Ευρωπαϊκό έδαφος σε βάρος της Ρωσίας, όπου επιχειρείται μια νέα περικύκλωση με την εγκατάσταση στρατιωτικών μονάδων και πυραυλικών συστημάτων, μέτρα που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους πολεμικών συρράξεων από την προσπάθεια επέκτασης του ΝΑΤΟ σε βάρος της Ρωσίας .

Αυτό το τελευταίο γεγονός συνδυάζεται και με την ένταση της αντιρωσικής προπαγάνδας, που πάει παράλληλα και με την ένταση του αντικομμουνισμού, γιατί είναι γνωστό ότι οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών σε επανειλημμένες δημοσκοπήσεις έχουν εκφράσει, με πλειοψηφικά ποσοστά, που κινούνται γύρω στο 60% – και μετά από τόσα χρόνια καπιταλιστικής παλινόρθωσης, την άποψη, ότι ζούσαν καλύτερα επί σοσιαλισμού, ενώ επιθυμούν την ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης.

Παράλληλα, σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, που έχουν διεξαχθεί στη Ρωσία για πολιτικές προσωπικότητες, σταθερά πρώτος έρχεται ο Ιωσήφ Στάλιν, ενώ σε μια τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε για τις εκατό πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ρωσίας, πρώτος ήρθε ο πρώτος κοσμοναύτης στην Ιστορία της Διαστημικής Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, δεύτερος ο Ιωσήφ Στάλιν και ακολουθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι φανερό ότι αυτή ακριβώς η σταθερή διατήρηση εκτίμησης που τρέφουν οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών για το σοσιαλισμό που γνώρισαν και ειδικά ο Ρωσικός λαός στο πρόσωπο του Ιωσήφ Στάλιν εξηγεί το ξέσπασμα του αντικομμουνισμού, με επίκεντρο το πρόσωπο του Ιωσήφ Στάλιν, την προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, την ισοστάθμιση του Χίτλερ με το Στάλιν, το θεμελιώδες έργο του Μαρξ, το «Κεφαλαίο», με το απαράδεκτο τερατούργημα του Χίτλερ, «Ο Αγών μου».

Φαίνεται, όμως, καθαρά ότι οι λαοί, και ειδικά των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των επιτυχιών του σοσιαλισμού και των ηγετών τους. Γι’ αυτό το λόγο, και μπροστά στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων αλλά και γενικότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός, οι δυνάμεις του κεφαλαίου ανησυχούν μήπως και η εποχή μας προετοιμάζεται για το νέο γύρο των κοινωνικών επαναστάσεων.

Ένας άλλος, όχι υποδεέστερος, λόγος, που παίρνονται ανάλογα μέτρα και καλλιεργείται ένα τέτοιο κλίμα αντικομμουνισμού, είναι το γεγονός του εορτασμού των εκατό χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917. Οι λαοί σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχουν τη δυνατότητα να αποτιμήσουν τη μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού, την παγκόσμια επίδραση που άσκησε η Οχτωβριανή Επανάσταση στη ζωή των εργαζομένων.

Οι αστικές ελίτ θέλουν να προλάβουν, να μολύνουν την εορταστική ατμόσφαιρα για τα εκατό χρόνια, να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να αναλογιστούν και προπαντός να προσανατολιστούν με την αγωνιστική τους δράση στην αντιμετώπιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ας μην ανησυχούν. Το καρφί όσο το χτυπάς τόσο πιο βαθιά μπήγεται. Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός και οι δυνάμεις του κεφαλαίου δε θα μπορέσουν να αποτρέψουν τη ροή της Ιστορίας.

Τέλος θα κλείσουμε αυτόν το σχολιασμό με την εξής παρατήρηση: Επειδή ο αρθρογράφος του Think News μιλάει για πρόσφατα γεγονότα, δηλαδή επί της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η «κυβερνώσα αριστερά» θα εξομοιωθεί σε τέτοιο βαθμό με την «κυβερνώσα δεξιά» ώστε να φτάσει να κατεβάσει το στρατό στο δρόμο και να δίνει εντολές για ειδικές επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων εντός «αστικού χώρου»;

COMMENTS