Πρώτη τοποθέτηση

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Από ώρα σε ώρα αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα. Η Χρυσή Αυγή είχε απειλήσει, μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε από την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την έρευνα  που διατάχθηκε σε βάρος της, να αποσύρει τους βουλευτές της και έτσι η συνέχεια θα ήταν να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες στις οποίες είχαν εκλεγεί. Μάλιστα απειλούσε να ακολουθήσει τη σταδιακή παραίτηση των βουλευτών της, έτσι, ώστε, να υπάρξει μια μακρά περίοδος επαναληπτικών εκλογών.

Η συνέχεια ήταν καταιγιστική. Με βάση το πόρισμα του αρμόδιου αντεισαγγελέα εκδόθηκαν 32 εντάλματα σύλληψης για στελέχη της Χρυσής Αυγής.  Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν από την αστυνομία είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος  Μιχαλολιάκος, βουλευτές και βασικά της στελέχη, ο Γιώργος Πατέλης, πυρηνάρχης της Νίκαιας, που είχε άμεση επικοινωνία με το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιά.

Στις εννέα σελίδες του πορίσματος περιγράφονται με λεπτομέρειες οι πράξεις των συλληφθέντων με βάση τις οποίες θα αποδοθούν οι καταγγελίες. Ασύλληπτος παραμένει ο Γιώργος Παππάς, ο οποίος θεωρείται ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και που εκτιμήσεις πολιτικών σχολιαστών τον φέρουν να κρύβεται και να έχει περάσει στην παρανομία, προκειμένου να μην αποδιοργανωθεί η Χρυσή Αυγή.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με τη Χρυσή Αυγή αποτελούν μια ουσιαστική και μεγάλης σημασίας πολιτική καμπή, που θα επιδράσει  στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, και με βεβαιότητα θα αποτυπωθεί, στη συνέχεια, και στο πολιτικό μας σύστημα.

Ήδη, ο Πρωθυπουργός σχολίασε αυτές τις εξελίξεις  με μία πολύ λιτή δήλωση περί «δικαιοσύνης, σταθερότητας και όχι εκλογές», ενώ  πολιτικοί σχολιαστές δεν άφησαν να τους διαφύγει το γεγονός ότι τα βασικά όπλα με τα οποία ταξιδεύει ο Αντώνης Σαμαράς στις ΗΠΑ, για να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι: αφενός οι τελευταίες εξελίξεις  γύρω από τη Χρυσή Αυγή, που η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με αυτήν και αφετέρου το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και εάν το τελευταίο συμφωνήθηκε (;) με την τρόικα ότι δεν είναι της τάξης των 2.8δισ., που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση περιχαρής, αλλά μόλις 100 εκ. ευρώ!

Το πώς οι εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, συνδυάζονται με τις γενικότερες εξελίξεις, που αφορούν στη χώρα μας απομένει να το δούμε πολύ γρήγορα.

Ιδιαίτερες πλευρές της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής και της δράσης της, που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη: διασυνδέσεις, τάγματα εφόδου, οπλισμοί, στρατόπεδα κτλ., θα δούμε αν θα έρθουν στη δημοσιότητα. 

Ερωτηματικά αναπάντητα μέχρι τώρα, για το πώς έφτασαν τα πράγματα και για λογαριασμό ποιων στην πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα και αυτά περιμένουν απαντήσεις.

Το βέβαιο είναι ένα. Η πρώτη ερμηνεία που επιχειρείται να δοθεί από τους απολογητές του συστήματος είναι ότι «το σύστημα, η δημοκρατία έδωσαν μια πρώτη απάντηση σε μια αντισυστημική εγκληματική οργάνωση, η οποία δεν διώκεται για το φρόνημά της αλλά για τις πράξεις της, και αυτή η απάντηση είναι μια νίκη της δημοκρατίας».

Αυτή η ερμηνεία είναι το παραβάν που κρύβει πίσω του πολύ πιο σημαντικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, τα οποία, παράλληλα με την παρακολούθηση των εξελίξεων, θα προσπαθήσουμε να τα σχολιάσουμε.

COMMENTS