Ο αποφασισμένος Σαμαράς!!!

Τα ΜΜΕ φέρουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να συγκρουστεί με την τρόικα! Μάλιστα μαθαίνουμε από ορισμένους δημοσιογράφους, φιλικά προσκείμενους προς τη Νέα Δημοκρατία, το πώς ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τις αποφάσεις του σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης.

Λεπτό προς λεπτό οι περιγραφές για τα πέρα – δώθε των e-mails, που ανταλλάχτηκαν. Το ίδιο και για τις ανακοινώσεις, που έκανε η κυβέρνηση, η οποία, υποτίθεται, τράβηξε το σχοινί στην τρόικα, την αγνόησε, και ανεξάρτητα από τις αρνητικές της απαντήσεις η κυβέρνηση καθόρισε το επίδομα θέρμανσης στα 35 λεπτά ανά λίτρο με την πρόθεση να το πάρουν περισσότεροι απ’ ότι πέρυσι για τον επερχόμενο χειμώνα.

Αυτή η υπόθεση με το επίδομα πετρελαίου κρατάει, ως κεντρικό θέμα στα ΜΜΕ, εβδομάδες τώρα. Ερωτήσεις επί ερωτήσεων από δημοσιογράφους για το εάν δοθεί, για το πότε θα δοθεί και το ποιους θα αφορά.

Φυσικά και πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, που δε θέλουμε να το υποτιμήσουμε σε καμία περίπτωση, γιατί σε καιρό λιτότητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθαίνουν οι θάνατοι λόγω της έλλειψης θέρμανσης. Όμως…

Όλη αυτή η προβολή πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα νομίζουμε ότι κρύβει και ένα άλλο θέμα. Το φιλοτέχνημα ενός πρωθυπουργικού προφίλ, που προβάλλει τον Αντώνη Σαμαρά ως εκείνον τον πρωθυπουργό, σε στυλ Βοναπάρτη, που «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του» – γράφτηκε και αυτό – την αρνητική στάση της τρόικας και δίνει τις μάχες του και τις κερδίζει ή τουλάχιστον βάζει τις «κόκκινες γραμμές» στους πολυδιαφημισμένους «παραλογισμούς» της τρόικας.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι όλη αυτή η υπόθεση έχει ξεκινήσει από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή. Στο προηγούμενο κύριο άρθρο μας, με τίτλο «Άλλαξε ο Μανωλιός…», σχολιάσαμε τον ιδιαίτερο τονισμό, που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, στην πολιτική βούληση που επέδειξε ο ίδιος για να δρομολογήσει τις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός δεν έδινε καμία εξήγηση για το που είχε καταχωνιάσει την πολιτική του βούληση τόσο καιρό, που ο ίδιος και η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός, τα σώματα ασφαλείας, η Δικαιοσύνη ανέχονταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Τώρα, προβάλλεται η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να ξεπεράσει και την τρόικα. Να αντιμετωπίσει τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να «τηρήσει τις υποσχέσεις της»! Γιατί «ο Ελληνικός λαός δεν σηκώνει άλλα μέτρα»!

Την ίδια στιγμή ξεπροβάλλουν ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που στα ΜΜΕ δηλώνουν απερίφραστα ότι «νέα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή»! Οπότε, πρέπει να υποθέσουμε ότι, αφού δεν περνάνε νέα μέτρα στη Βουλή, οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ρίξουν την κυβέρνησή τους!!!

Το λογικό συμπέρασμα θα ήταν ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών. Και πράγματι καλλιεργείται και μια τέτοια εκδοχή, και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ανεξάρτητα από τη βασιμότητα που διαθέτει αυτή. Έχουμε συνηθίσει πια, για πολλοστή φορά, στις μάχες που δίνει η κυβέρνηση με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στο τέλος αναδεικνύουν ως νικητή …την τρόικα!

Στο μεταξύ, υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είναι «πολύ σκληρή». Η διαπραγμάτευση αυτή αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014 – το οποίο κατά την τρόικα ξεπερνάει τα 2δισ. ευρώ, στο χρηματοδοτικό κενό – που κατά τον Άσμουσεν φτάνει τα 6δισ. ευρώ, στη περαιτέρω ρύθμιση για το δημόσιο χρέος, στο εάν θα υπογραφεί νέο μνημόνιο.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος η κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα γενναίο κούρεμα, στο οποίο αντιδρά, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, η Γερμανία. Το ζήτημα του χρέους συνιστά ένα μείζον ζήτημα, γιατί η κυβέρνηση διαπιστώνει και η ίδια ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους.

Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποπληρωμής, που δεν θα καταλήξει σε ένα νέο μνημόνιο, κατά την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους εταίρους που θέλουν οπωσδήποτε την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, που θα περιλαμβάνει, βέβαια, και νέα μέτρα.

Ένα νέο μνημόνιο, όμως, εκθέτει διπλά και ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, γιατί, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει και επίσημα την αποτυχία της πολιτικής της, αλλά και τη στέλνει …στα «κεραμίδια», αφού ήδη έχει αναγγείλει το τέλος των μνημονίων!

Η αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως γράφαμε στη «Νέα Σπορά» στο άρθρο μας «Άλλαξε ο Μανωλιός…» είναι ήδη επιβεβαιωμένη, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά πολύ και το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί επίσης κατά πολύ, σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα με την προ χρεοκοπίας κατάσταση.

Με δυο λόγια επισήμως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι και τώρα μια χρεοκοπημένη χώρα και να βρίσκεται μπροστά σε μια χειρότερη χρεοκοπία. Αυτό το γεγονός δηλώνει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης, της αστικής τάξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτυχία, που ειδικά για τη Γερμανία σήμαινε ένα κέρδος, που υπολογίζεται στα 110δισ. ευρώ. Εν μέσω χρεοκοπίας η χώρα μας μοιάζει με την αγελάδα που την αρμέγουν συνεχώς. 

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση διαρρέονται οι πληροφορίες περί πρόωρων εκλογών και σημειώνονται οι δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ότι άλλα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή, «γιατί δεν θα έχουμε πρόσωπο να εμφανιστούμε στις εκλογικές μας περιφέρειες».

Την ίδια στιγμή, όμως, διαρρέονται άλλες πληροφορίες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά, που τονίζουν ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές, γιατί έτσι θα είναι σαν να επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση απέτυχε. Επομένως, αναρωτιούνται στο ΠΑΣΟΚ, «πως θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, με το στίγμα της αποτυχίας;»! Και εδώ είναι ο «κόμπος» που δεν λύνεται. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι «συνεχίζουμε»!

Εύλογο, από μία άποψη, ειδικά όταν η αποτυχία είναι δεδομένη! Είναι διαφορετικό πράγμα για μια κυβέρνηση να πηγαίνει σε εκλογές γνωρίζοντας ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, και όχι μόνο αυτό, αλλά ότι έχει φέρει τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από τα πριν, αλλά να μην το παραδέχεται και να προβάλει την αποτυχία της ως …επιτυχία, και διαφορετικό πράγμα να πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες, επίσημα, να φέρνουν την κυβέρνηση στη θέση να παραδέχεται την αποτυχία της ως …αποτυχία!

Την ίδια στιγμή, όμως, που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται …σκληρά με την τρόικα, στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014 περιλαμβάνονται νέα μέτρα και νέοι φόροι για το 2014, που ανέρχονται περίπου στα 5δισ. ευρώ, ενώ στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014 – 17, που καταρτίζει το υπουργείο οικονομικών και που το διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα, περιλαμβάνονται νέα μέτρα ύψους 10δισ. ευρώ, που αφορούν τη μείωση των κρατικών δαπανών, και νέοι φόροι ύψους επίσης 10δισ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια κόλαση.

Το ερώτημα είναι προς τι η …φοβέρα για πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα ότι «δεν αντέχουν οι Έλληνες άλλα μέτρα» τη στιγμή που η κυβέρνηση τα ετοιμάζει;

Ή και πάλι η κυβέρνηση καταφεύγει στο γνωστό τροπάριο, που δίνει …μάχες, που …αντιστέκεται, που …νικάει, αλλά τις μάχες της και τις νίκες της τις πληρώνουν για τα καλά οι εργαζόμενοι της χώρας με μεγαλύτερη εξαθλίωση, την ώρα που η χώρα μας βυθίζεται για τα καλά σε ένα διαρκές αδιέξοδο;

Πολύ …αποφασισμένος αυτός ο Αντώνης Σαμαράς!!!

COMMENTS