Η δήλωση Σαμαρά

sammouthΕίναι φανερό ότι η δήλωση – έκκληση του Αντώνη Σαμαρά, που διένειμε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια απ’ ευθείας παρέμβαση στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών, των βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, που στόχο έχει να τους διευκολύνει να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, χωρίς να τους φορτώσει την «κατηγορία» της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Παραθέτουμε τη δήλωση:

«Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Η δήλωση αυτή πέρα από το να είναι μια παρέμβαση – έκκληση άλλο τόσο είναι φανερό ότι αποτελεί και μια απάτη, γιατί η ψήφιση του Σταύρου Δήμα και η εξασφάλιση των 180, την ίδια στιγμή, θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει η κυβέρνηση τη θητεία της και να τη συνεχίσει με τη συγκεκριμένη πολιτική, που την έχει συμφωνήσει με την τρόικα – με νέα μέτρα και νέα μνημόνια.

Είναι σα να λέει στους ανεξάρτητους βουλευτές, τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, που διαφώνησαν με τα μνημόνια, που διαφωνούν τώρα και σε όποιο βαθμό με την πολιτική της κυβέρνησης (ΔΗΜΑΡ), ότι «εξακολουθήστε να διαφωνείτε με τα μνημόνια, και την πολιτική μας που σας έκαναν να διαχωρίσετε τη θέση σας από την κυβερνητική πολιτική, αλλά ψηφίστε για το θεσμό της Προεδρίας και την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Μόνο που, ταυτόχρονα, οι βουλευτές αυτοί θα ψηφίζουν και τη συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, αφού θα δίνουν παράταση ζωής στην κυβέρνηση.

Αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να εξευρεθούν οι 180 βουλευτές, την ώρα που στις προθέσεις της, εάν δεν τους εξασφαλίσει, είναι να επιταχύνει τις πρόωρες εκλογές μέσα στο Γενάρη. Ενδεικτικό προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι αθρόες παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων υπουργείων για να κατέβουν ως υποψήφιοι στις εκλογές.

tsiprosynantisiΑπό την άλλη υπήρξε μια ξαφνική συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Δραγασάκη με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, η οποία κλείσθηκε και πραγματοποιήθηκε μέσα σε τρείς ώρες. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν να πληροφορηθούν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Δραγασάκης τους χειρισμούς, που έκανε ο πρώην διοικητής για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να αντιπαρέλθει τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Στουρνάρας ως προς τη ρευστότητα και την πρόσκλησή του προς τους βουλευτές να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από μόνο του το γεγονός της συνάντησης δείχνει τον προσανατολισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να «μαθαίνει» από στελέχη της ολιγαρχίας τον τρόπο αντίδρασης των αγορών προκειμένου, υποτίθεται, να μπορέσει για να τις αντιμετωπίσει. Πόση αφέλεια χρειάζεται να διαθέτει κανείς για να συμβουλεύεται το Γιώργο Προβόπουλο, έναν από τους σφοδρότερους υποστηρικτές της μνημονιακής πολιτικής, την ώρα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση με στόχο το τέλος της μνημονιακής πολιτικής;

Μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν υπάρχει καμία αφέλεια. Όπως είπε κάποιος πολιτικός σχολιαστής ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να ανασκευάσει μερικά πράγματα και να τα ξαναδεί μπροστά στην ενδεχόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης.

Φυσικά το αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφές, όπως και το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως γι’ αυτό κυκλοφορεί και το τελευταίο σενάριο – «λύση» και για την κυβέρνηση και για το ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό θα κατατεθεί στην τρίτη ψηφοφορία. Εκλογή Προέδρου και συμφωνία για εκλογές. Ίδωμεν.

COMMENTS