Η Ελλάδα στις μυλόπετρες του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με το λεγόμενο Washington Group. Πρόκειται ουσιαστικά για την ομάδα που παίρνει τις αποφάσεις για τη χώρα μας, με συμμετοχή του Γερούν Νταϊσελμπλούμ, προέδρου του Eurogroup, του Μπενουά Κερέ, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του Πιέρ Μοσκοβισί από την Κομισιόν και αρμόδιου επιτρόπου για τα οικονομικά, του Κλάους Ρέγκλιγκ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και τον Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λέγεται ότι θα υπάρξουν και ξεχωριστές επαφές με άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ουσιαστικό, όμως, είναι ότι τα μέλη αυτής της ομάδας, που προαναφέραμε, φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε μια συμφωνία, την οποία και θα ανακοινώσει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που παίρνει χαρακτήρα και τελεσιγράφου, γιατί δεν κάνει πίσω από τα νέα μέτρα, που είναι υποχρεωμένη η Ελληνική κυβέρνηση να πάρει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ ταυτόχρονα περιέχει και «στοιχεία συμβιβασμού», τα οποία χρησιμεύουν για να διασωθούν τα προσχήματα για την κυβέρνηση.

Θα φέρουμε ένα παράδειγμα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3.5% η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να τα τηρήσει για πέντε χρόνια μετά το 2018. Την ίδια στιγμή θα μείνει ανοιχτό το θέμα της συνέχειας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι δανειστές ζητούσαν από την αρχή δέσμευση για δέκα χρόνια, τώρα κάνουν το «συμβιβασμό» για τα πρώτα πέντε και θα επανέλθουν για τα επόμενα πέντε.

Όπως καταλαβαίνουμε τα πράγματα δεν αλλάζουν ουσιαστικά με δεδομένη την τακτική των δανειστών να υποχρεώνουν τη χώρα μας να αποδέχεται τις απαιτήσεις κρατώντας της κάνουλες της ρευστότητας στα χέρια τους. Με την έννοια αυτή μπορεί να ζητούσαν από την αρχή νομοθετημένα μέτρα της τάξης των 4.5 δισ. ευρώ, τώρα μπορεί να υποχωρήσουν τα ίδια μέτρα να πάνε κλιμακωτά, μια και όλοι οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης ομάδας του Washington Group είναι ανυποχώρητοι ως προς την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν τη θέση της χώρας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο, τις σχέσεις της με τους δανειστές, και όποιος θέλει να εξακολουθεί να είναι τυφλός δεν έχει παρά να κάνει ότι δεν βλέπει τίποτε για όλες αυτές τις εξελίξεις, για την ανάγκη της αποδέσμευσης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Εκεί, όμως, που τα πράγματα παίρνουν εντελώς γελοίο χαρακτήρα είναι στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση, την ώρα που αναζητάει τρόπους για να πλασάρει τα νέα μέτρα, τα οποία, με τον έναν ή άλλον τρόπο, δε μπορεί να αποφύγει, κατηγορεί και ρωτάει τη Νέα Δημοκρατία εάν συμφωνεί με νέα μέτρα!

Η Νέα Δημοκρατία απαντάει αρνητικά την ίδια στιγμή που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστερεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που προϋποθέτει το πάρσιμο νέων μέτρων!

Και οι δύο μαζί πλασάρουν το παραμύθι στον Ελληνικό λαό των συμμαχιών που μπορεί να πετύχουν: Ο Τσίπρας με τις χώρες του Νότου και ο Μητσοτάκης με τις προσεχείς του συναντήσεις με το Ραχόι και τη Μέρκελ!

Όλο το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτήν την στιγμή είναι το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη των νέων μέτρων και το ποιος θα βρεθεί «καβάλα», την κατάλληλη χρονική στιγμή, σε μια πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας, για να έχει το προνόμιο να την καπηλευτεί, την ώρα που η χώρα μας θα ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία της και ο λαός μας θα γνωρίζει νέους και πολύ χειρότερους όρους κοινωνικής εξαθλίωσης και οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ντόπιες και ξένες, θα εξασφαλίζουν προνομιακούς όρους σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτήν τη στιγμή εάν έχει κάτι βαρύνουσα πολιτική σημασία είναι η πλήρης αποκάλυψη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, αντάμα – και το τονίζουμε, και η οργάνωση και η κινητοποίηση των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται και θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται με χειρότερα μέτρα και με όποια κυβέρνηση.

Από αυτήν την άποψη έχει την αντίστοιχη σημασία η επιτυχία των αγροτικών κινητοποιήσεων και του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ. Μόνο που είναι καιρός πια οι σαφείς αιχμές στα συνθήματά μας να στρέφονται άμεσα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να προωθούν και να απαιτούν την άμεση αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και για να πιάσουν τόπο αυτά τα συνθήματα χρειάζεται να συνοδεύεται και με την αντίστοιχη προγραμματική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της πολιτικής εξουσίας με την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Κάθε καθυστέρηση στην κατανόηση αυτού του καθήκοντος φέρνει το Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα σε μειονεκτικότερη θέση και δεν υπηρετεί την υπόθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Δε μας χρειάζεται μια ακόμη αυτοκριτική εκ των υστέρων, μας χρειάζεται η δράση τώρα με τις συγκεκριμένες μας προγραμματικές προτάσεις, που θα αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες συνθήκες.

COMMENTS